Jan-Åke hittades övergiven på torget

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler LSS-ärenden hamnar i Förvaltningsrätten efter att personer med funktionsnedsättning har fått nej till hjälp. En av dem som försöker få rätt i domstol är hjärnskadade Jan-Åke Svensson, 41. Han hittades övergiven nere på torget i Båstad för sex år sedan.

I Himmelstorp, en dryg mil från Båstad, ligger den tidigare socialarbetaren Hans Johanssons gård. På gården bor för tillfället Hans med sin fru och en ung tjej, en familjehemsplacering från en annan del av Sverige. Här bor också 41-årige Jan-Åke Svensson mot både sin förvaltares och Båstad kommuns vilja.

– Här har vi ett kök, eller kokvrå, jag behöver inte mer, säger Jan-Åke, när han stolt visar runt.

SVT granskar LSS-lagen

I stugan finns också ett rum med matplats, soffa och tv. Innanför ligger ett litet sovrum med en bäddad säng, ett belamrat nattduksbord och hyllor fulla med böcker.

Levde i misär

När Hans Johansson hittade Jan-Åke övergiven nere på torget i Båstad för sex år sedan hade Janne en lägenhet som kommunen betalade. Han hade även en kontaktperson som skulle se till så att han fick i sig mat och klarade sig i största allmänhet.

– Han levde i misär. Jag var socialarbetare tidigare och jag har sett hur illa det kan se ut i en lägenhet och precis lika illa var det i Jannes lägenhet i Båstad, säger Hans Johansson som sedan dess tagit sig an Jan-Åke.

SVT Nyheters granskning visar att allt fler personer med funktionsnedsättning överklagar till Förvaltningsrätten efter att de fått nej till hjälp. Antalet inkomna ärenden som rör LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, har ökat med 30 procent mellan 2011 och 2014.

Jan-Åke, som har en hjärnskada sedan födseln, behöver hjälp med att tvätta sina kläder, laga mat och få rutiner i sitt liv att fungera.

Hittills har Jan-Åke kunnat betala för sig men nu är pengarna slut. Förut fick han både hyra och kontaktperson av Båstad kommun, men det får han inte längre. Eftersom varken kommunen eller Jan-Åkes förvaltare har gått med på att han nu bor hos Hans Johansson.

Vad tror du egentligen ligger bakom kommunens ovilja att hjälpa Jan-Åke?

– Jag tror att det handlar om två saker – principer och pengar, säger Hans Johansson.

Får stå för mat och husrum

Otaliga påstötningar hos både förvaltaren och ansvariga inom kommunen för att hitta en lösning har inte gett något resultat. Förvaltaren, Gunnar Hejjl i Båstad kommun, har gett tjänstemännen i uppdrag att inte svara på Hans eller Jan-Åkes brev eller mail eftersom de inte är godkända av förvaltaren, samt att inte diarieföra breven. Men när SVT vill ställa frågor vill kommunens chefer inte svara på frågor om det enskilda fallet.

– Kommunen har alltid det yttersta ansvaret, att ge den hjälp som den enskilde behöver. Om det nu är på det sättet, om man nu bedömer att det har hanterats på ett felaktigt sätt så har man ju alltid rätt att få det prövat, säger Magnus Ohlsson, chef vård och omsorg i Båstad.

Därför har Jan-Åke med hjälp av Hans överklagat till Förvaltningsrätten. Men domstolsprocessen är lång, och under tiden står Hans för både mat och husrum för Jan-Åke.

– Ibland tänker jag att jag inte borde göra så här, men de vet att jag inte kan ge upp min vän, säger Hans.

– Och jag litar på det, säger Jan-Åke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet