Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jesper Söder, som stridit mot IS berättar hur gripandet på Skråmo gick till Foto: SVT

Jesper Söder om gripandet av Skråmo: ”Har sagt att han hellre dör”

Uppdaterad
Publicerad
Svenske Jesper Söder, som stridit mot IS för den kurdiska YPG-milisen, säger att han hade kontakt med Michael Skråmo så sent som för några månader sedan.
– Han har stått fast i sin beslutsamhet att bli martyr, säger han.

Enligt Jesper Söders källor i Syrien fick norska medborgaren Michael Skråmo chansen att lämna över sig till det kurdiska förband som grep honom, för att transporteras tillsammans med sina barn ut ur det område i Syrien där han befann sig. Men han vägrade.

– Han befann sig tillsammans med ett antal andra människor som tillhör IS. Det var en grupp på cirka 50 personer enligt min källa, säger han.

Greps med svenskar

Han säger att det fanns svenskar i den IS-grupp som greps, däribland många barn. Enligt Jesper Söder var de i dåligt skick vid gripandet.

– De var undernärda och i stort behov av näring och medicin. De har haft det svårt utan mat och vatten. De har i princip svultit ihjäl, säger han.

Varför har han dröjt så länge med att ge upp?

– Han är en av de mest trogna som har varit kvar. Han är den som är mest radikal och en av de farligare. Han har alltid sagt att han aldrig kommer att lämna över sig själv, att han hellre dör.

Har haft kontakt

Söder säger att han inte tror att Michael Skråmo gett upp frivilligt, men att Skråmo kommit på andra tankar när han sett sina barn lida i takt med att det så kallade kalifatet har fallit. 

Jesper Söder säger att han hade kontakt med Michael Skråmo via sociala medier för bara några månader sedan.

Vad sa han då?

– Han var fortfarande övertygad om att IS skulle klara sig, och att bakslagen bara var tillfälliga. Han har stått fast i sin beslutsamhet att bli martyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet