Jimmie Åkesson (SD): ”Ett tryggt, sammanhållet Sverige”

Publicerad

”Det moderna folkhemmet”. Så kallar Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson sin vision för framtiden. – Det är ett Sverige där man först gör sin plikt innan man kräver sin rätt, säger SD-ledaren i SVT:s ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028”.

Alla partiledare i riksdagen har en egen del i programserien ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028” . De får 15 minuter på sig att, helt oemotsagda, tala direkt till väljarna.

Trygghet i fokus

Jimmie Åkessons tal kretsar mycket kring trygghet. Han vill ha ett framtida Sverige där kriminella sitter inlåsta, sjuka får den vård de behöver och där alla medborgare fullgör sin del av samhällskontraktet.

Så är det inte i dag, menar Åkesson:

– Sverige slits isär, och det sker efter decennier av ansvarslös politik som gjort stora, djupa hål i välfärden.

SD-ledaren kallar sin vision ”det moderna folkhemmet”. Detta Sverige har fått bukt med de parallella samhällsstrukturer han anser har uppstått i områden präglade av utanförskap och segregation.

Krig mot brottslighet – reglerad invandring

– Jag ser framför mig ett Sverige där vi – samhället – handgripligen tar tillbaka de stadsdelar som har förlorats till kriminalitet och religiös extremism. Om tio år har vi vunnit kriget mot den organiserade brottsligheten.

Jimmie Åkesson säger sig vilja skapa ett sammanhållet land byggt på demokrati, jämställdhet och samförstånd. Ett land som fortfarande är öppet för invandring – men hårdare reglerat än i dag.

Han betonar också att de som söker sin framtid i Sverige måste lära sig språket, respektera samhällets normer och söka sin egen försörjning. Den som inte vill anpassa sig får bosätta sig någon annanstans, menar SD-ledaren.

Vården ett drömyrke

I Åkessons Sverige ska alla medborgare också garanteras en likvärdig vård, oavsett kön, inkomst eller bostadsort. Partiet säger sig också vilja göra vårdyrket till ett drömyrke, med ”värdiga arbetsvillkor och gott om arbetskamrater”.

– Konflikten i vårt samhälle står i dag mellan det konstruktiva och det destruktiva. Mellan de som bygger bilarna och de som bränner bilarna.

Tal till nationen är bandat från Andrakammarsalen i Riksdagshuset. Först ut, måndag 21 maj, är Ebba Busch Thor (KD) kl 02.00 på SVT Play och kl 19.15 i SVT1. Resterande partier följer sedan i storleksordning (väljarstöd i procent).

Sändningsordning:

Ebba Busch Thor (KD) –21 maj

Jan Björklund (L) –22 maj

Jonas Sjöstedt (V) –23 maj

Annie Lööf (C) – 24 maj

Isabella Lövin (MP) –28 maj

Jimmie Åkesson (SD) – 29 maj

Ulf Kristersson (M) – 30 maj

Stefan Löfven (S) –31 maj

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.