Joe Biden vid besöket i Michigan/Genrebild. Foto: MANDEL NGAN/AFP/TT/Thomas Winje Øijord/NTB/TT

Joe Biden beordrar utredning av cyberattacken

Uppdaterad
Publicerad

Cyberattacken som drabbat Coop och ett stort antal andra företag i flera länder ska utredas av den amerikanska underrättelsetjänsten. Det säger USA:s president Joe Biden.

Den omfattande hackerattacken mot det USA-baserade mjukvaruföretaget Kaseya kan ha drabbat över 1 000 företag i elva länder. I Sverige är Coop värst drabbat – livsmedelsjätten har sedan i fredags tvingat hålla ett stort antal butiker stängda till följd av allvarliga störningar i kassasystemet.

Nu står det klart att attacken kommer att utredas av USA, meddelar president Joe Biden i samband med ett besök i Michigan, där han befinner sig för att uppmärksamma sitt vaccinationsprogram mot covid-19.

Ett av de prioriterade målen för utredningen är att ta reda på vem som ligger bakom angreppet.

– Till en början trodde vi inte att det var den ryska regeringen, men vi vet ännu inte, säger Biden vid en pressträff, enligt Reuters.

Enligt IT-säkerhetsföretaget Huntress är det hackergruppen Revil, som ska ha kopplingar till Ryssland, som ligger bakom attacken. Revil har vid flera tidigare tillfällen genomfört attacker där man exempelvis installerat skadlig kod som låst datorer eller mjukvara för att sedan kräva en lösensumma i utbyte mot upplåsning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.