Totalt beräknas över 1 000 företag i 11 länder hittills ha drabbats av cyberattacken. Foto: Isabell Höjman/TT, Charles Krupa/TT, Ali Lorestani/TT

Över 1 000 företag kan vara drabbade i massiva it-attacken

Uppdaterad
Publicerad

Den massiva it-attacken har lamslagit företag i en rad länder. Totalt beräknas över 1 000 företag ha drabbats hittills – och flera har krävts på tiotals miljoner i lösensummor, enligt it-säkerhetsfirman Huntress Labs.

På fredagskvällen havererade livsmedelskedjan Coops kassasystem – och de allra flesta butikerna hölls stängda på lördagen. Även Apotek Hjärtat, tågbolaget SJ och bensinkedjan St1 har upplevt störningar.

Anledningen till haveriet är en it-attack mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, vars mjukvara de nämnda företagen använder sig av.

Pressas på pengar

Det är inte bara i Sverige som företag har drabbats. Enligt nyhetssajten Bloomberg, som hänvisar till it-säkerhetsfirmorna Huntress Labs och Eset, har över 1 000 företag i elva länder drabbats.

Syftet med attacken är, enligt flera it-säkerhetsexperter, att försöka pressa företag på pengar. Enligt John Hammond på Huntress Labs har flera av de drabbade företagen nu fått krav på att betala allt ifrån tiotusentals kronor till tiotals miljoner kronor i lösensummor, rapporterar NY Times.

”Fullständigt exploderat”

Coops presstjänst bekräftar att deras störningar hänger ihop med it-attacken mot Kaseya, men de vill inte kommentera huruvida de har pressats på pengar.

Mikael Westerlund, teknisk chef på dataleverantören Globalconnect, säger att liknande attacker har blivit allt vanligare.

– Det här handlar om ekonomisk kriminalitet. Det har fullständigt exploderat de senaste tre åren och det är tydligt att det har blivit en affär av det, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.