”Det här är bara ett exempel på vad som i en mer omfattande skala skulle kunna hamna i ett skarpt säkerhetspolitiskt läge”, säger försvarsminister Peter Hultqvist om hackerattacken som bland annat drabbat Coop. Foto: Henrik Montgomery/TT samt SVT.

Försvarsminister Peter Hultqvist ser allvarligt på attacken: ”Mycket farligt”

Uppdaterad
Publicerad

En hackerattack har slagit ut Coop i stora delar av Sverige. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att han ser allvarligt på situationen och att företag måste vara beredda på att utsättas för nya attacker.

– I ett annat säkerhetspolitiskt läge kan det vara statsaktörer som angriper oss på det här området för att släcka ner samhället och skapa kaos, säger Hultqvist till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har i flera artiklar berättat om hackerattacken som sänkt Coops butiker i Sverige. Attacken har inte varit riktad mot Coop själva utan det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, som i sin tur levererat mjukvara till Coops leverantör Visma Esscom. Även SJ och Apoteket Hjärtat har påverkats.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist visar attacken på samhällets sårbarhet.

– Det är mycket farligt därför att det slår in i människors vardagliga liv. Och det slår in sektorer som livsmedelsförsörjning och andra grundläggande försörjningsfrågor för samhällets sätt att fungera. I dag är vi väldigt beroende av den här typen av teknik och självklart är det så att en antagonist, oavsett vilken bakgrund den har, är beredd att använda den här typen av metoder, säger Peter Hultqvist.

Han framhåller också vikten av att kontinuerligt arbeta med it-säkerhet.

– Kriminella organisationer, vilket det handlar om i det här fallet, och statsaktörer utvecklar hela tiden sina system för att komma åt eventuella motståndare och utnyttja situationen. Det här är bara ett exempel på vad som i en mer omfattande skala skulle kunna hamna i ett skarpt säkerhetspolitiskt läge.

”Måste tänka igenom konsekvenserna”

I dag lägger många företag ut sina it-tjänster på entreprenad, vilket kan göra det svårare för Sverige att skydda företagen.

– Det är klart att det är ett problem. Det är också så att varje företag och varje stor affärskedja måste tänka igenom konsekvenserna av outsourcing. Det här visar också vikten av att man försöker utveckla internationell samverkan i sammanhanget, säger Hultqvist.

– Men i grunden är det så att varje företag, varje nation och varje myndighet är ansvarig för sitt eget arbete.

Är cybersäkerhet en prioriterad fråga för regeringen?

– Vi har arbetat med det här sedan vi tillträdde för sju år sedan och inom den statliga myndighetssfären arbetar man hela tiden med att utveckla sin egna it-säkerhet. Men det är också så att man tillsammans med näringslivet utvecklar it-säkerhet och att staten här är en aktiv part för att hjälpa till och utveckla säkerheten men också stimulera så att man verkligen arbetar med de här frågorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.