Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
EU-kommissionär Ylva Johansson (S) i Aktuellt 14 juli. Foto: SVT

Johansson: Hoppas och tror på migrationskompromiss

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson har förhoppningar om att lägga fram ett förslag på en migrationsöverenskommelse för EU i september. Framgångar i förhandlingarna med medlemsländerna gör att hon tror att båda sidor i EU:s interna migrationskonflikt kan enas.
– Alla medlemsländer har visat ett ökat intresse att nå en kompromiss, säger hon till SVT Nyheter.

Sedan hösten 2015, då hundratusentals flyktingar tog sig till Europa, har migrationspolitiken gett upphov till en till synes olöslig konflikt mellan EU:s medlemsländer. Flertalet länder, däribland Sverige, har velat nå en överenskommelse om hur migranter ska fördelas och hur övriga EU ska hjälpa de länder som de flesta anländer till.

Men länder som bland annat Polen, Tjeckien och Ungern har gått i motsatt riktning och omöjliggjort en sammanhållen politik.

”Vill hitta en väg framåt”

Sedan Ylva Johansson bekräftades som EU-kommissionär för inre säkerhet förra året har hon arbetat med att försöka nå enighet om migrationen. I Aktuellt berättar hon om framgångarna i förhandlingarna som får henne att hoppas på en kompromiss som kan presenteras i september.

– Det här är naturligtvis svåra frågor, men min bild är att alla 27 medlemsländer vill hitta en väg framåt. Och då är det nödvändigt med en obligatorisk solidaritetsmekanism, säger Ylva Johansson.

Mekanismen ska säkerställa solidaritet gentemot flyktingar, genom att stå upp för asylrätten, men också mellan medlemsländerna som måste stödja varandra.

”Mer ordning och reda”

Om den obligatoriska solidariteten innebär krav på ett visst mottagande av asylsökande för varje medlemsland vill hon inte svara på.

– Vi behöver mer ordning och reda och en del av det innebär också en tvingande solidaritet.

Hon lyfter också fram behovet av att bekämpa människosmuggling samt skapa fler lagliga vägar in till EU.

– Vi måste göra mer för att förhindra smuggling och att människor riskera sitt liv för att komma hit. Det är helt orimligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer