Johansson om dödsskjutningen: Vi ska knäcka gängen

Uppdaterad
Publicerad

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) säger att skjutningarna i Malmö fyller honom med ilska och frustration.

– Men aldrig hopplöshet, för jag vet att sådant här går att vända. Jag är fast besluten att ge polisen de resurser och den lagstiftning de behöver för att bekämpa den här brottsligheten, säger Johansson till TT.

– Det är ett avskyvärt brott och det påminner oss igen om att vår viktigaste uppgift är att knäcka den organiserade kriminaliteten. Det är bara genom att fortsätta sätta hårt mot hårt som vi kan knäcka gängen, säger Johansson

Under våren har han och andra i regeringen pekat på att skjutningarna har visat tecken på att gå ner och det har väckt hopp.

– Den allmänna trenden har varit ner, med cirka 25 procent, men sedan vet vi att det kan blossa upp igen, säger Johansson som fick höra att det var för tidigt att vara säker på en stadig nedgång ännu när han besökte Malmöpolisen för en dryg vecka sedan.

Johansson påminner om att skärpningen av straffen för grovt vapenbrott vid årsskiftet ändå har lett till att många fler har häktats för sådana brottsmisstankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.