På tisdagsmorgonen bekräftade Malmö Universitetssjukhus för SVT Nyheter att en tredje person i 20-års åldern avlidit till följd av sina skador, Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen: ”Alla inblandade var kända av polisen sedan tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

En tredje person har dött efter gårdagens skjutning på Drottninggatan i centrala Malmö, det bekräftar Skånes universitetssjukhus för SVT Nyheter. En person är allvarligt skadad och ytterligare två är lindrigt skadade. Polisen har gått in i stabsläge.

– Det är beklagligt att så unga människor mister livet, säger polismästaren i Malmö Stefan Sintéus under en presskonferens.

Vid åttatiden på måndagskvällen fick polisen larm om en skottlossning vid ett internetkafé i centrala Malmö. Sex personer fördes under kvällen till sjukhus. Undersökningsledaren berättar under presskonferensen att det beskrevs för honom att det varit ”kaos på platsen” när larmet kom in.

– Samtliga inblandade personer är kända av polisen som gängkriminella, säger polis Stefan Sintéus under en presskonferens som hölls strax efter tio på tisdagen.

Våldet i Malmö

Polisen har inlett en tipsmottagning, det finns polis på plats och om man ringer 11414 kan man lämna tips.

– Jag vill vädja till vittnen som sett fordon, fotat eller filmat att se till att den här informationen kommer till polisen, säger Stefan Sintéus.

”Kommer inte gå in på vilken typ av fynd”

Polisen håller förhör med vittnen och har knackat dörr. Man har gjort fynd på och i närheten av platsen.

– Jag kommer inte gå in på vilken typ av fynd, säger undersökningsledaren Niklas Kirchhoff.

Det har figurerat information om automatvapen, något polisen inte vill bekräfta utan man inväntar den tekniska undersökningen.

Kan inte kommentera tredje dödsfall

Strax efter elva på måndagskvällen meddelade polisen på sin hemsida att en av de skadade personerna, en 18-årig man, hade avlidit. En dryg timme senare dör också en 29-årig man. De båda männens anhöriga har underrättats.

På tisdagsmorgonen bekräftade Skånes universitetssjukhus i Malmö, för SVT Nyheter att en tredje person avlidit till följd av sina skador, något Sydsvenskan var först med att ha uppgifter om. Mannen är 27 år gammal.

Brottsrubriceringen är mord och mordförsök

Enligt polisen är alla inblandade män i olika åldrar och brottsrubriceringen är mord och mordförsök. Ingen är gripen för skjutningen, men polisen söker av området med bland annat helikopter.

Uppgifter har florerat om olika saker polisen söker. Detta är dock något man inte vill bekräfta från polisens sida, då man inte vill begränsa eventuella vittnesuppgifter.

– Vi vill inte begränsa vittnesuppgifter utefter en färg på en bil. Vi vill få in alla tips vi kan, säger Kim Hild.

Varken polis eller sjukhus kan säga något om skadeläget för de personer som vårdas på sjukhus.

Polisen går in i stabsläge

Området omkring kaféet är avspärrat, och man ska ha hittat hylsor på platsen. Skjutningen rubriceras som en särskild händelse.

– Det innebär att vi har fler verktyg att använda, fler resurser. Vi går in i stabsläge och anser såklart att det är ett grovt brott, säger Stephan Söderholm, pressinformatör hos polisen.

Många människor fanns i närheten av platsen när skotten avlossades och flera samlades runt avspärrningarna. Enligt vittnen, lät det som att skotten avlossades från ett automatvapen. Någon ska ha hörts skrika ”Nej!”.

– Vi stod och lagade mat och sedan lät det jättehögt, som om massa fyrverkerier sköts precis utanför. Men vi insåg att det var skottlossning och kastade oss på golvet, säger ett anonymt vittne till SVT Nyheter Skåne, som berättar att hon befann sig i en bostad i närheten av brottsplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet