Morgan Johansson vill se Andersson som partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) kandiderar inte till att bli Socialdemokraternas näste partiledare. Han faller in i ledet av en rad ministrar som vill se finansminister Magdalena Andersson på posten.

– Om vi ser till de som varit aktuella så ser jag att det är den bästa kandidaten, säger han i SVT:s ”30 minuter”.

Det dröjde inte länge efter att statsminister Stefan Löfven meddelat sin kommande avgång innan finansminister Magdalena Andersson pekades ut som Socialdemokraternas kronprinsessa.

Sedan dess har flera tunga partidistrikt nominerat finansministern för posten. På tisdagen kom beskedet att även Socialdemokraterna i Göteborg vill se Andersson som Löfvens efterträdare, vilket innebär att finansministern nu har stöd av en majoritet av partiombuden. Därtill ställer sig även ungdomsförbundet SSU bakom Andersson som partiledare.

Startfältet tunnas ut

Bland de namn som seglat upp som möjliga konkurrenter till Andersson har fler och fler meddelat att de inte vill ta över partirodret. Däribland energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och inrikesminister Mikael Damberg.

Samma besked kommer nu från justitieminister Morgan Johansson. Han kandiderar inte till posten, säger han i SVT-programmet ”30 minuter”.

– Nej, det gör jag inte. Vi har en bra kandidat som heter Magdalena Andersson. Hon kommer bli väldigt bra som ny statsminister och partiordförande.

Så du ger ditt stöd till Magdalena Andersson?

– Absolut. Det har jag gjort sedan allra första början. Om vi ser till de som varit aktuella så ser jag att det är den bästa kandidaten, säger Johansson.

Finansministern själv har hittills inte uttalat sig om hur hon ser på stödet.

– Magdalena har inget nytt att tillägga. Processen måste få ha sin gång, alla medlemmar måste få säga sitt, sade hennes pressekreterare Darina Agha igår, i samband med beskedet om att Andersson har stöd hos en majoritet av partiets ombud.

”30 minuter” med Morgan Johansson sänds klockan 21.45 i SVT2. Från klockan 19 finns hela programmet att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.