Johansson (S): Vi kommer att utreda polisinsatserna

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) har fortsatt stort förtroende för svensk polis. Däremot menar han att en utredning om polisens resurser under upploppen kommer att utredas.

– Vi måste ha hela bilden klar först, säger han.

Det viktigaste just nu är att stärka polisen med resurser, enligt Morgan Johansson. Han anser inte att man ska dra snabba slutsatser om polisens insatser, men vill se över hur stora resurser polisen har haft på respektive plats och stad.

– Jag har ett mycket stort förtroende för svensk polis. Det är klart att man i efterhand får utvärdera vad man gjorde och hur insatserna spelades ut, säger Morgan Johansson och fortsätter:

Våldsamma upplopp i Sverige

-  Men nu är tiden att ge polisen resurser så att de kan lösa dessa uppgifter och ge full uppslutning bakom dem. Tids nog får vi utvärdera insatserna.

”Hårt mot hårt”

Han understryker att vi lever i en demokrati med yttrandefrihet och om man då tar till våld för att man inte accepterar det, så får man vara beredd att bemötas av våld för att upprätthålla ordningen i samhället.

– När man hamnar i dessa kritiska och aggressiva situationer finns det inget annat för poliser än att sätta hårt mot hårt. Vi kan inte acceptera att våldsverkare begår den här typen av våld, säger han.

Vad är din roll i utvärderingen av polisens insats?

– Vår uppgift är att stärka polisen.

– Nästa steg är att gå igenom allt material för att fälla så många gärningsmän så att de får påföljder och straff för detta.

”Hela bilden klar först”

Han anser inte att man i ett första skede ska utvärdera polisens insatser.

– Vi måste ha hela bilden klar först.

Hur bedömer du polisens bedömning att bevilja demonstrationstillstånd (till Rasmus Paludan)?

Jag har ingen anledning att ompröva eller recensera polisens beslut att ge tillståndet.

– Det är de människor som nu inte accepterar att vi har demokrati och yttrandefrihet som måste ändra sig – inte svensk lagstiftning.

Enligt Morgan Johansson är det svårt att säga hur eller om upploppen kommer att fortsätta. Han understryker att det viktigaste nu är att se till att de människor som varit inblandade i upploppen får påföljder och blir straffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet