Danska journalisterna hamnade mitt i upploppet

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara poliser har blivit skadade i samband med de våldsamma kravallerna under påskhelgen. I Malmö sparkades en dansk tv-fotograf i bröstet efter att ha blivit omkullsprungen. Hans journalistkollega träffades på axeln av en sten.

– Hade den träffat någon decimeter högre upp hade det gått riktigt illa. Angreppet var direkt riktat mot oss och vår rätt att berätta om vad som sker,  säger Sören Juhler, som arbetar åt danska TV 2.

Rasmus Paludans koranbränningar uppmärksammas även i Danmark, där den högerextrema politikern misslyckades med att bli invald i Folketinget i valet 2019.  Sören Juhler på danska TV2 har följt Paludan på delar av dennes ”valturné” genom södra Sverige under påsken. Syftet har bland annat varit att prata med människor som bor i de stadsdelar som den kontroversielle politikern besökt, bland annat Skäggetorp i Linköping.

På påskaftonen befann sig teamet vid Skånegården i Malmö, dit Paludan blivit hänvisad sedan hans planerade framträdande i Landskrona blivit avlyst av polisen. Sören Juhler beskriver hur politikern stod bakom dubbla inhägnader och ropade i megafon samtidigt som han satte eld på den ena koranen efter den andra.

Våldsamma upplopp i Sverige

Juhler berättar att han upplevde stämningen på platsen som överraskande god, även om många ljudligt uttryckte sitt ogillande mot Paludan. Både kvinnor och barn fanns i folksamlingen och många människor ville prata med teamet, dock utan att bli filmade.

– Vi blev klart imponerade av dialogpoliserna som gick runt bland folk och försökte tala dem till ro.

Stenkastning bröt ut

Men så förändrades allt när en bil plötsligt kördes mot kravallstaketet – en händelse som nu rubriceras som mordförsök. Polisen beslutade att skingra folkmassan och att folk skulle avlägsna sig och inom någon minut var upploppet ett faktum.

– Plötsligt började några kasta sten mot polisen och det blev snabbt tumultartat när människor började springa undan. Någon välte kameran och sprang omkull vår fotograf som hamnade på backen där någon annan passade på att sparka honom i bröstet. Själv träffades jag på axeln av en sten som någon kastade.

Lyckligtvis blev ingen i teamet allvarligt skadad, och på påskdagen efter är ett ömt blåmärke det enda som påminner Sören Juhler om dramatiken i Malmö.

– Det var precis på väg att bli historien om hur Rasmus Paludan kom till Malmö utan att lyckas skapa kaos. Men så gick det galet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet