USA:s president Donald Trump och Saudiarabiens försvarsminister, kronprins Mohammed bin Salman, har pratat flera gånger om fallet med journalisten Jamal Khashoggi, enligt Trump Foto: TT

Trump: Relationen med Saudiarabien står fast

Uppdaterad
Publicerad
USA:s relation med Saudiarabien står fast, trots mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, skriver president Donald Trump i ett uttalande från Vita huset.

”USA har för avsikt att behålla en stadig relation med Saudiarbien för att försvara vårt lands, Israel och andra partnerländer i regionen”, skriver Donald Trump.

I uttalandet kallar Donald Trump mordet på journalisten för ett ”hemskt brott som USA inte ställer sig bakom”.

Han tillägger att både kung Salman och kronprins Mohammed bin Salman förnekar att de har med mordet att göra.

”Våra underrättelsemyndigheter fortsätter att utvärdera all information de har, men det kan visa sig att kronprinsen hade kännedom om händelsen –kanske hade han det, kanske inte”, skriver Donald Trump.

Fullständig rapport om mordet

Under helgen sa Donald Trump att den amerikanska regeringen skulle slutföra en fullständig rapport om mordet på Jamal Khashoggi inom kort, skriver ABC News.

De har inte dragit några slutsatser ännu, det är för tidigt, sade han.

”Högsta ledningen är inblandad”

Samtidigt hävdar en tjänsteman på utrikesdepartementet motsatsen till ABC News. Tjänstemannen påstår sig ha sett en version av den amerikanska underrättelsetjänstens rapport av mordet och att det är ”uppenbart” att kronprinsen beordrade mordet på journalisten.

– Det finns en överväldigande konsensus om att den högsta ledningen är inblandad, säger tjänstemannen.

Samtidigt som tjänstemannen menar att inga tveksamheter uttrycks i rapporten, erkänner han att orden ”förmodligen” och ”sannolikt” används när man tillskriver kronprinsen ansvaret för journalistens död.

Telefoner ska ha avlyssnats

Bevismaterial som presenteras i rapporten är bland annat kontakt mellan medlemmar i det så kallade ”dödsteamet” och kronprinsen, berättar tjänstemannen för ABC News.

Det ska även finnas bevis i form av ljudinspelningar från telefonsamtal som skett mellan medlemmar i ”dödsteamet” och kronprinsens assistenter.

”Presidenten kommer att fatta besluten”

De närmaste dagarna väntar jag mig att vi går igenom den fullständiga rapporten och att presidenten kommer att fatta besluten om vilken vägen framåt är, sade vicepresident Mike Pence till journalister på lördagen.

Dock klargjorde Donald Trump under en intervju med Fox News att han inte kommer att lyssna på ljudupptagningen av mordet på journalisten.

Vill inte lyssna på ljudinspelningen

– Jag vet allt som har hänt i ljudinspelningen, utan att behöva lyssna på det. Det har jag blivit informerad om. Det finns ingen anledning för mig att lyssna på det, sade Trump i intervjun med tv-kanalen Fox News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet