USA:s president Donald Trump och Saudiarabiens försvarsminister, kronprins Mohammed bin Salman, har pratat flera gånger om fallet med journalisten Jamal Khashoggi, enligt Trump Foto: TT

Trump: Vi har ljudbandet från när Khashoggi mördas – men jag vill inte höra på det

Uppdaterad
Publicerad
USA:s president Donald Trump bekräftar nu att man har tagit del av den ljudinspelning som sägs finnas från tillfället då journalisten Jamal Khashoggi mördas inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Trump vill dock inte lyssna på bandet själv:
– Det finns ingen anledning, säger han i en intervju med Fox News.

Inom kort väntas en fullständig amerikansk rapport om fallet Khashoggi presenteras som, något Vita huset tidigare annonserat om. Rapporten ska klargöra USA:s syn på vem man tror dödade Jamal Khashoggi och vad följderna av morden kommer att bli.

I en intervju med tv-kanalen Fox News berättar Donald Trump att USA har fått den ljudinspelning som ska finnas från tillfället då Khashoggi mördas inne på saudiska konsulatet. Turkiets president Erdogan har sett till att den finns hos USA, enligt Trump.

Den amerikanske presidenten säger sig dock inte ha någon anledning att själv lyssna på ljudbandet.

– Jag vill inte höra bandet, finns ingen anledning för mig att höra bandet, säger Trump i intervjun.

Varför inte, undrar den intervjuande Fox news-journalisten Chris Wallace. Trump svarar:

– För att det är ett band med lidande, det är ett hemskt band.

Han säger sig också ha fått en fullständig redogörelse för innehållet, och nöjer sig således med det.

Kronprinsen pekas ut

I helgen rapporterade The Washington Post att CIA nu kommit fram till att det är den saudiske kronprinsen, Mohammed bin Salman, som själv beordrat mordet på Jamal Khashoggi.

Detta är onekligen känsligt för USA och Donald Trump, som har en nära relation till kronprinsen och Saudiarabien. Trump säger i Fox-intervjun att man faktiskt har agerat, framförallt genom att rikta sanktioner mot 17 saudier som påstås ha spelat aktiva roller i mordet. Att Mohamed bin Salman, som även är Saudiarabiens försvarsminister, har spelat en sådan roll, tror inte Trump i nuläget.

– Han har sagt till mig att han inte hade något med saken att göra. Han har sagt det kanske fem gånger, han sade det så sent som för några dagar sedan.

Presidentens syn på saken går för tillfället stick i stäv med CIA:s. Den amerikanska underrättelsetjänsten bedömer att kronprinsen känner till eller är inblandad i allt av vikt i landet, enligt källorna som The Washington Post lutar sig mot i sin rapportering om saken.

Trump har sagt att CIA:s slutsat är ”mycket förhastad”.

Kom aldrig ut från konsulatet

Jamal Khashoggi gick in på konsulatet i Istanbul den 2 oktober och kom aldrig ut därifrån. Hans ärende var att skaffa dokument för att kunna gifta sig.

Enligt åklagarmyndigheten i Riyadh dödades han inne på konsulatet med en injektion efter någon form av bråk och styckades sedan för att kroppen skulle kunna föras ut ur byggnaden.

Fem saudiska tjänstemän riskerar dödsstraff för mordet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet