Jimmy Carter förlorade presidentvalet mot Ronald Reagan efter att ha stoppat spannmålsexporten till Sovjet. Foto: BENGT O NORDIN BON/ TT

ANALYS: Kan Trump förlora valet som Carter?

Publicerad
Analys ·

De amerikanska bönderna har varit tungan på vågen förut. Kinas tullar mot amerikanska jordbruksprodukter siktar in sig på Trumps väljare i ”farmarbältet”. Är 28 miljarder dollar tillräckligt med plåster på såren för att inte stödet ska svikta?

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Jordnötsbonden Jimmy Carter blev USA:s 39:e president 1977. Men det blev bara fyra år för honom i Vita Huset. 1980 stoppade han USA:s export av spannmål till Sovjet, som straff för att ryssarna invaderat Afghanistan. Amerikanska bönder såg spannmålspriset rasa, blev rasande, och vände sig istället till republikanernas kandidat i valet 1980, Ronald Reagan. Han lovade häva embargot om han kom till makten. Reagan vann.

Kriget tar ut sitt pris

Affärsmannen Donald Trump blev USA:s 45:e president 2016. Blir det mer än fyra år i Vita Huset för honom? Det beror såklart på flera saker. Liksom Carter inte bara föll på spannmålsembargot. Men det var betydelsefullt för honom.

Och idag håller handelskriget med Kina på att bli lika betydelsefullt för Trump. Ett av hans starkaste kort är att peka på hur bra det gått i den amerikanska ekonomin. Han vill inte att den ska börja hacka på grund av handelskriget. Men det finns allt fler tecken på att det nu börjar ta ut sitt pris.

Nyckelstaten Iowa hårt drabbad

Det syns tydligt i böndernas plånböcker, de har ju drabbats direkt av kinesiska handelstullar på amerikanska jordbruksprodukter. Tydligast märks det i Iowa, som tidigare skickade majoriteten av sina sojabönor till Kina.

Iowa är händelsevis också en av nyckelstaterna i samband med presidentval. Där svänger man än hit, än dit. Senast svängde man över åt republikanerna och röstade för Trump.

Jordbrukare viktig väljargrupp

Trump har hittills åtnjutit stort stöd ute på åkrarna. 6 av 10 på landsbygden, och ännu fler bland jordbrukare där, röstade för honom 2016. Men i flera jordbrukstunga delstater var segermarginalen så knapp, att farmar-rösterna kan bli tungan på vågen 2020.

Taktiskt sett, är höjda tullar på amerikanska jordbruksprodukter helt rätt måltavla för Peking om man har för avsikt att sabotera för Trumps återvalschanser.

Trumps plåster på såren

I Iowa letar man nu febrilt efter andra marknader, och ser priset på sojabönor rasa. Kommer bönderna rasa nu igen? Till skillnad från Jimmy Carter har Donald Trump varit snabbare med att sätta plåster på såren. Han har utlovat 28 miljarder dollar till handelskrigsdrabbade bönder. Nyligen twittrade han att mer kan komma, om så skulle krävas. Och än så länge verkar det som att de flesta resonerar som sojabönsbonden Robb Ewoldt, som röstade på Trump 2016:

-Vi får spara mera, slimma mera, jag får fortsätta köra lastbil på nätterna för att få ekonomin att gå ihop. Men nu är det bara att rida ut det här handelskriget, jag tror det är bäst i längden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.