Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kinesiske Liu Yong och ryska Alina Diachkovskaia är gifta. Men det finns motsättningar mellan kineser och ryssar. Foto: SVT/Andrea Verdelli

Paret på gränsen mot Ryssland: ”Förr var Kina mycket svagare”

Uppdaterad
Publicerad

I Heihe i nordöstra Kina passerar hundratals lastbilar fyllda med varor gränsen till Ryssland varje dag. Ett tecken på Kinas allt starkare ställning.

– Förr var ju Kina mycket svagare. Det är likadant med oss individer och även vår familj. Om du är svag kan du bli mobbad av andra men nu är det inte så, säger Liu Yong.

Ryssland och Kina har varit bittra fiender under långa perioder tidigare och i gränsstaden Heihe finns ett museum som samlat påstådda oförrätter som Ryssland utsatt Kina för genom åren.

Men i veckan träffades Xi Jinping och Vladimir Putin i tre dagar och banden mellan länderna beskrivs av Xi Jinping som historiskt starka. Det märks i handeln mellan länderna.

Beroende av Kina

Västs sanktioner mot Ryssland har gjort landet beroende av Kina och i år har handeln ökat med ungefär 30 procent.

Tulltjänstemannen Chi har sett hur det påverkat Heihe. Vid gränskontrollen står långa rader av lastbilar redo att köra in i Ryssland med kinesiska varor.

– Det är många fler än för tre år sedan. De behöver importera väldigt mycket nu, säger tulltjänstemannen Chi.

Följ med till gränsstaden i klippet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.