Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Alexei Druzhinin, TT

Kinas president besöker Putin i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Besöket av Xi Jinping i Ryssland och den växande handeln kan ses som ett tecken på att ojämlikheten mellan länderna ökar och att Ryssland blir allt svagare i förhållande till Kina.

– Ryssland kommer tvingas att acceptera krav som rabatt på energi och tillgång till rysk militär teknologi. Däremot tror jag inte att det kommer att påverka kriget, säger analytikern Hugo von Essen i Morgonstudion.

På måndagen anlände Kinas president Xi Jinping till Ryssland för tre dagars diskussioner med president Vladimir Putin gällande samarbete mellan länderna. Xi blir därmed den första världsledaren att skaka hand med Putin efter att den internationella brottsdomstolen (ICC) utfärdade en arresteringsorder mot den ryska presidenten.

– Det viktigaste är att visa väst och resten av världen att Ryssland inte är ensamt och isolerat – och att västvärldens försök att isolera Ryssland inte fungerar, säger Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier.

Även om relationen mellan länderna växer sig starkare blir den i samma veva mer ojämn då västs sanktioner mot Ryssland har inneburit att landet är beroende av handeln med Kina, som ökat med ungefär 30 procent sedan förra året.

– Det är framför allt Kina som köper olja och gas av Ryssland och det är klart att Ryssland är beroende av den handeln när väst har vänt Ryssland ryggen, säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin.

Inte troligt med vapenexport

I Ukraina skapar mötet oro. Det värsta tänkbara vore om kriget förvärras och om Kina kommer att förse Ryssland med vapen. Det ses dock inte särskilt troligt med tanke på Kinas relation till västvärlden, enligt Tilde Lewin.

Kina vill i stället hålla sig neutrala och se sig som ”en fredsmäklare”, och i februari presenterade Xi en så kallad ”fredsplan” med syfte att få ett slut på kriget i Ukraina.

– En sak som många har pekat på är att Xi Jinping i starka ordalag har vänt sig mot att tala om kärnvapen, så det kanske man kan hoppas påverkar Putin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.