Klassiska ögonblick från Finnkampen: ”Nu är det slagsmål i kurvan!”

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska Finnkampen har bjudit på många minnesvärda stunder genom åren. Ibland har det handlat om starka prestationer – ibland också om rivalitet som har gått för långt. Ett exempel är från 1992 och herrarnas 1 500 meter, då samtliga löpare diskades.

En sekvens som fastnat hos många Finnkampen-tittare i mer närtid är Fredrik Uhrboms 10 000 meter 2012. Svensken slet hårt, men kroknade till slut rejält. På upploppet föll han ihop, och det såg otäckt ut. Men något fara var det inte – redan samma kväll gick han på fest.

Det har under åren funnits en stor rivalitet, och under sju år på 1930-talet vägrade Finland att delta. Senaste skandalen var 1992, då samtliga löpare på herrarnas 1 500 meter alltså blev diskade efter ett lopp som spårade ur med knuffar och osportsligt beteende.

Finnkampen

– Nej grabbar! Nu ska vi ha sport på arenan, vi ska inte ha slagsmål om positionerna. Det där är inte snyggt, sa då kommentatorn Christer Ulfbåge i SVT.

Finnkampen sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet