Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör klimatministern om målen. Foto: Vlada Cakic/SVT

Klimatministern: Kan nå klimatmålen utan SD

Uppdaterad
Publicerad

Hur Sverige ska nå klimatmålen är klimatminister Romina Pourmokhtari (L) nöt att knäcka – och hon öppnar för att söka stöd i riksdagen från andra än samarbetspartiet Sverigedemokraterna. 

– Vi är överens om att driva igenom de punkter som står i Tidöavtalet, utöver det står regeringen fri att söka en majoritet i riksdagen, säger klimatministern till SVT Nyheter.

Regeringen har själva konstaterat att det blir svårare att nå klimatmålet för transportsektorn till 2030, efter deras eget beslut att sänka reduktionsplikten till EU:s lägsta nivå från och med 1 januari 2024, med målet att sänka priset på bensin och diesel. Reduktionsplikten innebär krav på drivmedelsleverantörer att minska växthusgasutsläppen från berörda drivmedel med en viss procentsats.   

Klimatministern har ännu inte presenterat några konkreta förslag för hur 2030-målet ska nås, men jobbar med att ta fram en ny klimathandlingsplan som ska vara klar i höst.  

Klimatkrisen

Samarbetspartiet SD har tidigare sagt att det finns anledning att överge de nationella klimatmålen, och sa nyligen till Dagens Nyheter att partiet bör få delta i utformningen av klimathandlingsplanen. 

”Ska nå alla våra mål”

Men det är inte aktuellt enligt Romina Pourmokhtari: 

– Det är inte en politisk process just nu där jag sitter med de andra partierna i samarbetet och diskuterar vilka åtgärder vi vill ha, utan det är en process där vi är i dialog med parter som Fossilfritt Sverige och industrins olika företrädare och mejlsar fram förslag. 

– Sen ska ju den handlingsplanen få stöd i riksdagen, men det är i ett senare skede. 

Klimatministern har – trots avsaknaden av färdiga förslag – gott hopp om att nå klimatmålen:  

– Den här regeringen kommer göra allt vi kan för att vi ska nå alla våra mål, det gäller transportmålet för 2030 och vårt klimatmål om nettonoll utsläpp 2045.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet