Inrikespolitiske kommentatorn Mats Knutson Foto: SVT

Kommentar: M försöker ta initiativet

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas utspel om en jobbpakt med fack och näringsliv ska i första hand ses som ett försök av Fredrik Reinfeldt att ta det politiska initiativet i jobbfrågan.

Om några dagar kommer Reinfeldts huvudmotståndare hit, Stefan Löfven, som sedan han valdes anklagat regeringen för passivitet om jobben.

När Håkan Juholt avsattes och Stefan Löfven valdes fick Socialdemokraterna en partiledare med högt förtroende i frågor som rör sysselsättning och näringspolitik. Löfvens huvudfokus under våren har också varit just jobben och företagen.

Han har kritiserat och ifrågasatt regeringen, både för att den gör för lite och för att den vidtagit fel åtgärder. Dessutom har Löfven ständigt påpekat att regeringen inte pratar med och lyssnar på företagen.

För att bemöta denna kritik, och dessutom göra det innan Löfven landar på Gotland, väljer Fredrik Reinfeldt att göra utspelet om jobbpakten i Visby på tisdagen. Därmed hoppas han ta initiativet i jobbfrågan, som än idag är den som rankas högst av väljarna.

Måste bli uppgörelse

Reinfeldts besked är att det totalt kan handla om 30.000 platser när regering, fack och arbetsgivare skapar ett system med kombinerad utbildning och arbete, och med lägre löner. Facket är försiktigt optimistiskt liksom arbetsgivarna, men ännu återstår mycket att lösa innan man kan enas, menar de.

Ungdomsarbetslösheten pekas ofta ut som den viktigaste inrikespolitiska frågan idag. Fredrik Reinfeldts besked idag är att han räknar med en färdig uppgörelse i slutet av året.

Samtal med parterna har visserligen pågått en tid, men utspelet tyder på att Reinfeldt måste vara väldigt säker på att kunna föra det här till en uppgörelse före årets slut. Annars kommer hans utspel idag att framstå som ett stort misslyckande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.