Funkar det att dricka kollagen för att motverka rynkor? Foto: SVT

Europeiska myndigheter: Saknas vetenskapligt stöd att påstå att kollagen minskar rynkor

Publicerad

Plus granskning av skönhetsprodukten The Solution visar att europeiska myndigheter anser att det saknas tillräckligt vetenskapligt stöd för att påstå att kollagenpulvret har en effekt på rynkor. Även svenska dermatologer är skeptiska.

Skönhetsprodukten The Solution har under det senaste året marknadsförts av flera kända svenska influencers.

Produkten innehåller kollagen, som är det protein i huden som håller huden stabil. Äldre personer har mindre kollagen i huden jämfört med yngre.

Vad kan man påstå?

På sin hemsida påstår företaget bakom produkten, Oslo Skin Lab, bland annat att den:

  1. Bidrar till ökad spänst och elasticitet i huden
  2. Ger slätare hud med mindre djupa rynkor och linjer
  3. Har dokumenterad effekt mot rynkor

 SVT:s konsumentredaktion Plus har granskat om påståendena stämmer.

Plus testar

Under två månader testar Plus programledare att dricka kollagenblandningen, utan att få den utlovade effekten.

– Jag är inte förvånad, säger Johanna Gillbro, doktor i experimentell dermatologi, som hjälpt Plus att mäta rynkorna.

”Stor dos av skepticism”

– En stor dos av skepticism bör vara på plats, säger Lars Norén, docent i dermatologi vid Nya Karolinska Sjukhuset.

Han menar att de vetenskapliga studier som företaget hänvisar till inte alls räcker som underlag för påståendena som företaget gör.

Lars Norén efterlyser större studier gjorda av oberoende forskare. Samtidigt vill han inte döma ut själva studierna i sig.

– De har trots allt gjort studier som utåt sett ter sig adekvata, vilket är betydligt mer än vad de flesta andra aktörer på kosmetikamarknaden gjort.

EU: Inte godkänt påstående

2012 ansökte företaget som tillverkar det verksamma ämnet i The Solution om att få göra ett så kallat hälsopåstående om att produkten skulle ge ökad hudelasticitet. Men 2014 beslutade EU-kommissionen att det inte kunde godkännas.

Detta efter att den europeiska myndigheten för livsmedel (EFSA) granskat studierna som tillverkaren av kollagenpulvret lutar sig mot. Myndigheten kom då fram till att tillverkaren inte kunnat visa att hudelasticiteten faktiskt ökar.

Brittisk myndighet: Inte bevisat

2019 granskade den brittiska konsumentmyndigheten ASA påståenden om effekten på rynkor, som ett annat företag använt om samma kollagenpulver i sin skönhetsprodukt. Dessa påståenden är väldigt lika de som Oslo Skin Lab gör.

Myndigheten slog då fast att det saknas vetenskapligt stöd i studierna för påståendet att pulvret minskar rynkor. Samma studier refereras av Oslo Skin Lab som bevis för att The Solution har dokumenterad effekt mot rynkor.

Svenska inspektören: ”Svårt”

I Sverige är det kommunerna som granskar påståenden om livsmedel som svenska företag gör på sina hemsidor.

Livsmedelskontrollanten i den svenska kommun där företaget som äger Oslo Skin Lab har sitt säte, är den som har granskat och godkänt påståendena om The Solution. Så här säger kontrollanten till Plusredaktionen:

– Jag har svårt att göra riktiga bedömningar av studier.

Har inte sett granskningarna

Oslo Skin Lab säger i en intervju med Plus att det är första gången de hör talas om de europeiska myndigheternas granskningar, men hävdar att det är sällan som produkten inte har någon effekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer