Paal Espen Hambre, kommunikationsansvarig. Foto: SVT

Skönhetsföretaget: “Sällan vi ser att någon inte får en effekt”

Publicerad

Företaget bakom kollagenblandningen The Solution, som sägs ge mindre rynkor, menar att vetenskapliga studier bevisar den påstådda effekten. Men när Plus frågar om europeiska myndigheters granskningar av vad som går att påstå om dessa studier säger sig företaget inte känna till granskningarna.

SVT:s konsumentredaktion har granskat skönhetsprodukten The Solution. Företaget bakom kollagenblandningen påstår att genom att dricka den så får man slätare hud med mindre djupa rynkor.

Men flera europeiska myndigheter som har granskat studierna om kollagenprodukten som ingår i The Solution menar att det inte finns tillräckligt vetenskapligt stöd för att påstå detta.

När Plus programledare Inger Ljung Olsson testar produkten i två månader, och mäter sitt rynkdjup, får hon inte den utlovade effekten.

Beklagar – men ger inte pengar tillbaka

Så här svarar Paal Espen Hambre, kommunikationsansvarig på NutraQ (som äger Oslo Skin Lab) på Ingers frågor.

Hur förklarar du att jag inte fick färre rynkor?

– Jag beklagar att du inte fick de resultat som du förväntat dig, men det är svårt att säga något generellt om produkten utifrån ett test med en enda användare.

– Ska man bevisa eller motbevisa en effekt så måste man ha en tillräckligt stor testgrupp samt en kontrollgrupp. Därför har vi vetenskapliga studier som grund för våra produkter.

Hur ser du på att europeiska myndigheter menar att studierna ni hänvisar till inte bevisar den effekt ni påstår finns?

– Jag har inte hört tidigare att myndigheter kommit fram till det, men vi har stämt av med svenska och nordiska myndigheter om vilka påstående vi kan använda i vår reklam.

Om man som jag inte får det önskade resultatet, kan man få pengarna tillbaka?

– Det är väldigt sällan vi ser att någon inte får en effekt. Det vi ser är att folk får olika effekter och att det kan ta längre tid för någon och kortare tid för andra att få effekt.

– Men någon ”pengarna tillbaka”-garanti har varken vi eller andra stora producenter av läkemedel, hälsokost eller skönhetsprodukter.

Vad vill du att Plus ska granska? Skicka in ditt tips här!

Kollagen är ett naturligt förekommande protein i kroppen, som bland annat hjälper till att hålla huden stabil. Äldre personer har mindre kollagen i huden jämfört med yngre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.