Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Konsumentverkets jurist Charlotte Söderlund berätta om bilvärderingssajterna – och hör det lettiska företagets telefonsvararmeddelande på sitt belgiska telefonnummer. Foto: Skärmdump/Konsumentverket

Här är företaget som fått flest klagomål till Konsumentverket i år

Uppdaterad
Publicerad

Under första kvartalet 2022 toppar två bilvärderingssajter Konsumentverkets klagomålstatistik.

– Konsumenterna har trott att tjänsten är gratis, när den i själva verket kostar cirka 2 000 kronor, säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket.

Bilvärderingssajter har under flera år varit ett återkommande problem för svenska konsumenter. Nya sajter ploppar upp, och många konsumenter uppfattar inte att tjänsterna kostar tusentals kronor.

SVT har tidigare rapporterat om flera olika sajter och företag, som har fått kunderna att känna sig hotade till att betala för något de inte velat betala för.

Nya sajter i år 

Under 2022 har två nya sajter dykt upp och samlat på sig sammanlagt 699 anmälningar och klagomål till Konsumentverket. Bilregnr.eu och bildata.nu drivs av det lettiska bolaget Capitalink SIA och sajterna har ett väldigt snarlikt utseende som flera tidigare kritiserade bilvärderingssajter.

– Vi kan också se av anmälningarna att konsumenterna fått problem med att utnyttja sin ångerrätt och att bilvärderingen som sådan är bristfällig, säger Charlotte Söderlund.

Konsumentverket har nu lämnat över ärendet till lettiska konsumentmyndigheter och har begärt att de ska agera mot företaget.

”Katt- och råttlek”

Konsumentverket vet i nuläget inte om det är samma personer som låg bakom de gamla sajterna som också driver de nya. Men även tidigare har spåren i vissa fall lett till Lettland.

– Vi noterar att bilvärderingssajter återkommer år efter år, men i olika skepnader. Det blir en katt och råtta-lek, eftersom vi måste agera mot varje enskilt bolag, säger Charlotte Söderlund.

– Det är inte olagligt att driva en bilvärderingssajt, men det måste vara tydligt om tjänsten kostar pengar eller inte. Och där ser vi stora problem.

Föränderliga webbsidor

SVT har sökt Capitalink SIA vid upprepade tillfällen, utan att få något svar. Sajterna har flera gånger uppdaterats med vissa förtydliganden om vad tjänsten kostar, den senaste gången efter att SVT börjat söka kontakt med företaget.

Capitalink SIA är ett lettiskt bolag, men på bilvärderingssajterna anger företaget en belgisk postadress och ett belgiskt telefonnummer. När SVT ringer numret hörs endast ett automatiskt svarsmeddelande (se videon ovan).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer