Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Rochanna Rezekis historia – och se meddelandet hon fick från banken efter att de stoppat hennes betalning till bilvärderingssajten. Foto: Privat

Rochanna fick chockfaktura och hot om stämning

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Rochanna Rezeki använde sig av en bilvärderingssajt, som hon likt hundratals andra konsumenter trodde var gratis, har företaget nu hotat med Kronofogden och stämning i domstol. 
– Jag blev jättestressad och förstod inte varför jag skulle betala så mycket pengar, säger Rochanna.

När Rochanna Rezeki började fundera på att sälja sin bil googlade hon på “gratis bilvärdering”. Hon hittade då sajten bilregnr.eu.

Många sajter erbjuder gratis bilvärdering, så när Rochanna fick en faktura på över 2000 kronor kom den som en chock.

– Det verkade helt klart som ett bedrägeri, säger Rochannas man Joel Dutt.

Banken stoppade betalningen

Paret valde ändå att betala för att slippa bråka om pengarna. Men några dagar senare fick de ett meddelande från sin bank (SEB), som hade stoppat betalningen.

SEB:s presschef Frank Hojem vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men förklarar i ett mejl till SVT i vilka situationer som banken kan gå in och stoppa en kunds betalning:

“Det kan till exempel ske om vi misstänker eller har fått rapporter om att det finns en risk för bedrägerier, eller att det finns en risk för att verksamheten eller affärsmodellen är ohederlig.”

Hotas med domstol

I och med bankens agerande valde paret att inte gå vidare med betalningen. Sedan dess har de fått flera påminnelsefakturor, med hot om kronofogden och stämning i domstol.

Under tvisten har Rochanna och Joel via en facebookgrupp fått kontakt med hundratals andra konsumenter som råkat ut för samma sak. Men de känner inte till någon som faktiskt har hamnat i domstol efter att ha vägrat betala.

– För mig är det uppenbart att det hela är en skrämseltaktik, säger Joel Dutt.

SVT har sökt företaget för en kommentar, utan att få något svar.

Företaget bakom bilregnr.eu och bildata.nu heter Capitalink SIA, och sammanlagt har sajterna fått nästan 700 anmälningar och klagomål hos Konsumentverket (samtliga under 2022). Därmed är sajterna det som svenska konsumenter har klagat på mest på hittills i år.

Capitalink SIA är ett lettiskt bolag, men på hemsidorna anger företaget en belgisk postadress och ett belgiskt telefonnummer. När SVT ringer numret hörs endast ett automatiskt svarsmeddelande.

Efter att Rochanna Rezeki besökte bilregnr.eu har sajterna uppdaterats flera gånger med vissa förtydliganden om vad tjänsten kostar. Den senaste gången efter att SVT börjat söka kontakt med företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer