Redan tungt skuldsatta personer har hotats av Kronofogden med påhittade skulder. Foto: TT

Kronofogden stoppar indrivningen av misstänkta bluffskulder

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dom i hovrätten pausar nu Kronofogden indrivningen av pengar till bolag som myndigheten anser kräver betalt för påhittade skulder.

– Den här brottsligheten är utstuderad. Man har verkligen valt de allra svagaste och de allra mest utsatta, säger Cecilia Hegethorn Mogensen, biträdande rikskronofogde, till SVT:s konsumentredaktion Plus.

2013 började en rad krav på obetalda skulder, skrivna i euro och med en hög månadsränta, komma in till Kronofogden. Kraven, som nu uppgår till över 100 miljoner kronor, kom från ett tiotal olika företag som alla begärde indrivning via Kronofogdemyndigheten.

Totalt gick delgivningar om skuldkrav ut till närmare 700 personer. Den gemensamma nämnaren var att de alla sedan tidigare hade krav hos Kronofogden.

Inte en slump

Till en början reagerade inte myndigheten då få av de drabbade bestred delgivningarna, men efter en tid fattade myndigheten misstankar. 2016 valde Kronofogden att polisanmäla 14 företag som myndigheten är övertygad om försöker driva in bluffskulder.

Cecilia Hegethorn Mogensen menar att det inte är en slump att alla de som krävdes på skulderna sedan tidigare är registrerade hos kronofogden.

– Man har valt personer som inte är benägna att invända mot krav. Dessa personer är redan är så svårt skuldsatta att de godtar nya krav.

Rättsligt prövat

Kronofogden prövar aldrig om en skuld är riktig eller inte, det är upp till den som påstås ha skulden att säga ifrån annars fastställs skulden och Kronofogden blir skyldig att driva in den enligt svensk lag.

Trots detta valde Kronofogden att sluta driva in skulder åt ett av de aktuella företagen. Företaget tog då ärendet till tingsrätten.

Tingsrätten i Kristianstad slog först fast att skulden skulle drivas in, men hovrätten drog sedan in kravet. Sedan oktober så har majoriteten av indrivningarna pausats. Bara ett 60-tal fall av de totalt 700 är fortfarande aktiva.

Skulderna finns kvar

Men även om Kronofogden för tillfället inte kommer att driva in skulderna kan de som krävs på skulderna inte slappna av helt.

Skulderna ligger kvar i fogdens register. Och det är fortfarande inte klart om ärendet kommer att drivas vidare till Högsta domstolen eller om polisutredningen kommer att leda vidare.

Se hela reportageserien om företagen som ger sig på redan svårt skuldsatta människor:

”Plus granskar” finns nu i SVT Play

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.