Så påverkas småfåglar av kadmium

Uppdaterad
Publicerad

Småfåglar riskerar att skadas om det är för höga halter av kadmium i fågelmaten. Arvsmassa, häckningsförmåga och äggkläckning kan påverkas negativt, enligt forskare vid Lunds universitet.

– Eftersom kadmium lagras i kroppen så finns ämnet kvar i fågelhonor när de lägger sina ägg under våren. Det kan medföra skador på alltifrån arvsmassan till missbildningar, till att äggen inte ens kläcks, säger Caroline Isaksson, universitetslektor vid Lunds universitet till Plusredaktionen. 

Förra veckan berättade SVT:s konsumentredaktion Plus om stora variationer av hur mycket kadmium som finns i olika märken av solroskärnor

Kadmium är en tungmetall som i för höga doser kan ge skador på människans skelett, hjärta och blodkärl.

Flera Plus-tittare har hört av sig med frågor om hur kadmium i solroskärnor kan påverka småfåglarna, som i många fall är beroende av att människor matar dem under vinterhalvåret. 

”Tillräckligt för att ge negativ effekt”

Plus lämnade analysresultatet från testet av solroskärnor till Caroline Isaksson, som forskar om hur småfåglar påverkas av den föda de äter. Hon har tittat på resultatet utifrån hur mängden kadmium i solroskärnorna från testet kan påverka våra småfåglar om man använder kärnorna som fågelmat. 

– Om man matar småfåglar med solroskärnor från märkena med högst halter av kadmium och de äter väldigt mycket så kan det definitivt vara tillräckligt höga nivåer för att det ska ge en negativ effekt.

Enligt henne finns det dock ingen information i nuläget om att solrosfrön skulle vara värre än någon annan födokälla som småfåglarna äter i naturen. Kadmiuminnehållet i maten varierar också stort mellan olika områden.

Plus har inte analyserat fågelmat utan solroskärnor för människor, men om man är orolig för att man ger mat som skadar fåglarna, vad tycker du man ska göra? 

– Jag skulle föreslå att man köper olika märken och matar med olika saker om man inte vet kadmiuminnehållet. Förhoppningsvis får man in några sorter som har lägre halter så att man inte får den här ackumuleringseffekten över tid.

Vilket är ditt viktigaste råd till den som vill minska risken för att småfåglarna får i sig för mycket kadmium?

– Det är svårt att säga eftersom man inte vet kadmiuminnehållet i vare sig fåglarnas naturliga födoämnen eller i de man utfodrar dem med. Det viktiga är nog att man ger ett så varierat utbud som möjligt. Erbjud fåglarna olika fågelfröblandningar, nötter och talgbollar så att de får en varierad kost.

Se förra veckans test av solroskärnor i Plus i SVT Play

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på flera tittartips. Vad vill du att Sveriges televisions konsumentredaktion ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.