Foto: SVT

Så skyddar du dig från att övervakas genom telefonen

Uppdaterad
Publicerad

Om du misstänker att någon kan vilja övervaka din telefon finns det några saker att kontrollera. Här är it-expertens bästa tips.

SVT:s konsumentredaktion Plus har granskat hur kontrollerande män använder appar med platstjänster och spionappar för att i hemlighet övervaka utsatta kvinnor.

Eric Stenberg, säkerhetsexpert.

Eric Stenberg är säkerhetsexpert på it-företaget Knowit. Han bjuder på flera tips om hur man kan använda sin mobil säkert, om man har anledning att misstänka att man är övervakad:

Hur kan jag se om min mobil är speglad?

 • Ökad batteriförbrukning
  En mobiltelefon som ofta uppdaterar sin platsdata förbrukar generellt sett mer av sitt batteri och framförallt när den inte används aktivt. Jämför med tillverkarens uppskattade värden på batterilängd. 
 • Ökad dataförbrukning
  Mobiler har inbyggda mätare som för att mäta hur mycket av abonnemanget surfpott som används. Den siffran kan jämföras med ens förbrukning hos leverantören. Skiljer sig mätningarna kan det vara en indikation på konstig bakgrundsaktivitet.
 • Långsammare enhet
  En enhet som ofta uppdaterar sin platsinformation använder sig främst av bakgrundsfunktioner. Dessa gör att viss beräkningskraft går till spillo för dem istället för apparna som används.

Hur kan jag förebygga att någon spionerar på mig genom mobilen?

 • Lämna aldrig ut dina lösenord eller pinkoder till din enhet. Har du gjort det räcker det inte bara med att byta lösenord. Spionappar kan ändå ha hunnit installeras på din mobil. 
 • Installera aldrig applikationer som kommer från okända källor utanför de vanliga appbutikerna. För att få publicera appar i Google play och Apple app store finns vissa regler och tester som gör att de är tryggare att använda. 
 • Gå igenom de appar som är installerade och vilka behörigheter som godkänts för dem. Applikationer som Facebook, Snapchat och Instagram frågar ofta efter tillgång till platstjänsterna i telefonen, men kan fungera utan dessa med endast begränsad påverkan. 
 • Håll enheten uppdaterad. Beroende på modell och operativsystem på din telefon finns det skillnader i möjligheten att genomföra en så kallad ”rootning” av telefonen. Rootning möjliggör för mer sofistikerade spionappar, som kan vara svårupptäckta. 
 • Stäng av platstjänster i operativsystemet. 
 • Apple har till exempel funktionen”Hitta min Iphone”, som kan användas utan notifiering till användaren. Om det inte finns speciella skäl att ha denna på bör man stänga av den. Om man måste ha den på är det viktigt att man skyddar det konto som används för att logga in.
 • Klicka inte på länkar som du till exempel får via sms om du inte är 100 procent säker på vad det är för något.

Vad ska jag göra om jag misstänker att någon installerat en spionapp på min mobil?

 • Fabriksåterställ och installera om mobilen.
 • Gå igenom stegen ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.