Anki Swartz är missnöjd med hur taxibolaget behandlat henne. Foto: Privat

Taxin dök inte upp – Anki fick betala 1 600 kronor för att hinna med tåget

Uppdaterad
Publicerad
När Ann-Christina ”Anki” Swartz förbeställda taxi aldrig dök upp, missade hon första sträckan på sin tågresa från Helsingborg till Stockholm. Lösningen blev att ta en ny taxi till nästa tåganslutning i Hässleholm vilket kostade henne 1600 kronor. Taxibolaget vill inte kompensera för merkostnaden trots att de erkänner fel.

Det var den sjätte oktober i år som Anki Swartz hade planerat att åka till Stockholm med tåg från hemstaden Helsingborg. För att vara säker på att hinna bokade hon en taxi. Resan skulle kosta cirka 200 kronor.
 
Taxin var bokad till 06:00 men när Anki gick ut redan fem 05:55 för att vara i tid så fanns där ingen bil. Och ingen kom heller.

Taxin dök inte upp

Anki får kontakt med växeln som svarar att de ser att ordern är utförd och noterad som avslutad och klar hos henne, detta trots att ingen taxi dykt upp på Ankis adress.

– Men den här taxin kom ju inte alls, och nu har jag missat mitt tåg, säger Anki.

Hon berättar vidare att hon då föreslår att de skickar en ny taxi som får köra henne till Hässleholm där anknytningståget till Stockholm går, detta för samma summa som det hade kostat henne att åka den ursprungliga resan. Något som personen i växeln säger att man i så fall får ta det med kundtjänst, vilket det inte finns tid för.

Ny taxi – för 1600 kronor

En ny taxi skickas ut och kör Anki till Hässleholm. Den resan kostar henne 1 600 kronor, men hon betalar och hinner med tåget till Stockholm.

Hon kontaktar senare Taxi Helsingborg, och berättar om sin upplevelse. Där skriver hon att hon vill ersättas för de merkostnader hon fått.

Hon får då till svar att de beklagar att hon är missnöjd men att de på grund av företagets policy inte ersätter merkostnader utan kan tänka sig att erbjuda henne kompensation för de 200 kronor som den uteblivna resan skulle ha kostat. Dock inte med pengar utan med en resecheck på 500 kronor, något som Anki tyckte var godtagbart.

Skyller på kunden – anmäls nu till ARN

Trots att Taxi Helsingborg via mejl säger att de ”brustit i deras leverans”, menar nu vd:n Tommy Edlund att ansvaret ligger på kunden som bokat med för kort tidsram.

Nu har Anki anmält ärendet till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som ännu inte beslutat i ärendet, men hänvisar till ett tidigare beslut i ett liknande fall där konsumenten fått rätt till ersättning för tågbiljetter.

Har du fått problem på en resa? Kontakta Plusredaktionen!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar struliga resor

Mer i ämnet