Ju mer skeptiska kunderna är, desto mer kräsna kommer gymägarna bli när de anställer tränare, menar idrottsforskaren Michail Tonkonogi. Arkivbild. Foto: TT

Tre tips när du ska välja en personlig tränare

Uppdaterad
Publicerad

Att välja fel eller en oprofessionell personlig tränare kan leda till skador, sjukdomar och men för livet. Här är experternas tips på hur du gör för att på bästa sätt kvalitetssäkra din personliga tränare.

1. Fråga om utbildning och specialistkunskaper

 – Framförallt är det viktigt att inse att olika tränare har olika kunskap och kompetenser, säger Helena Arnold på The Academy, som utbildar många personliga tränare.

– Fråga vilken utbildning som PT:n du funderar på att anlita har och hur lång den är, och vilken specifik erfarenhet han eller hon har av just den typen av träning du behöver hjälp med.

Idrottsforskaren Michail Tonkonogi håller med om vikten av att göra research om kunskapsnivån innan.

– Särskilt om du har specifika problem, som artros i ett knä. Fråga tränaren vad han eller hon vet om hur träningen bör läggas upp för personer med artrosproblematik och varifrån den kunskapen kommer.

2. Jämför olika tränare och ta referenser

– Ta reda på vilka kunder PT:n haft tidigare för att kolla referenser, säger

Susanne Baldefors, som anser att hon blev skadad för livet av ett pass med en tränare hon önskat hon kollat upp bättre innan.

– Be också att få prata med andra personliga tränare och jämför dem med varandra. Jag tänkte inte på att man kunde göra det.

3. Ifrågasätt

– Får du en PT som säger att han eller hon kan fixa alla dina problem, då ska du dra öronen åt dig, säger Helena Arnold på The Academy.

– Att någon är anställd på en stor gymkedja är ingen garanti för att personen kan sitt jobb, vilket är viktigt att tänka på, påpekar idrottsforskaren Michail Tonkonogi.

Ju mer skeptiska kunderna är, desto mer kräsna kommer gymägarna bli när de anställer tränare, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.