Treåring välte Ikeas kritiserade byrå

Uppdaterad
Publicerad

En 58 kilo tung ”Malm”-byrå från Ikea välte utan förvarning när Anders Hallberg Alméns treåriga dotter drog ut lådorna i byrån. Han är kritisk till att Ikea fortsätter att sälja en möbel som han menar är livsfarlig.

– Byrån är tung, klumpig och stor. Jag tycker det är otroligt konstigt att Ikea fortsätter att låta svenska konsumenter köpa en produkt som man har återkallat i andra länder för att barn har dött, säger Anders Hallberg Almén, som hörde av sig till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Anders och hans fru stod i köket när de hörde en jättesmäll från dottern Signes barnrum. De rusade dit och såg först bara att byrån låg på golvet och trodde att Signe hade fått den tunga byrån över sig.

Men chocken la sig när de såg att Signe stod bredvid den välta byrån och verkade helt oskadd.

– Jag skrek: ”Du kunde ju ha dött!” Men hon svarade bara glatt: ”Det kunde jag inte alls. För jag klev ju bort när byrån föll.” Hon var mest orolig över att byrån var trasig.

Kan välta när lådorna öppnas

I efterhand har Anders testat hur lätt Ikea-byrån välter. Det visar sig att det bara krävs att man drar ut fyra lådor med barnkläder för att byrån ska tippa över och välta.

Ikea-byrån var inte fäst i väggen vid olyckstillbudet. Anders har pratat med vänner och arbetskollegor efter händelsen. Ingen av dem hade skruvat fast sina byråar i väggen, men samtliga ska nu säkra sina egna byråar för att undvika olyckor.

– I min enfald trodde jag att byrån bara skulle tippa om någon klättrar på den. Det är klart att man ska kunna dra ut fyra lådor i en byrå utan att den välter, annars har man ju konstruerat byrån fel, säger Anders Hallberg Almén till Plusredaktionen.

– Det är jättekonstigt att den säljs fortfarande i Sverige. Den är ju uppenbarligen livsfarlig.

Måste monteras fast i väggen

För två år sedan återkallade Ikea sin byrå ”Malm” i hela Nordamerika efter flera dödsfall där barn hade fått byrån över sig. I Sverige blev det dock aldrig fråga om ett säljstopp. Konsumentverket utredde produkten men kom fram till att Ikea gjort vad man kunnat för att förhindra olyckor, och att det inte gick att tvinga Ikea att återkalla byrån.

Ikea skriver i ett mejl till Plusredaktionen att möbeln inte är färdigmonterad om det inte fästs i väggen, och att om det görs korrekt så är den säker. Ikea skriver också att de följer alla regler och att de jobbar aktivt med att informera sina kunder om hur de säkert ska montera alla Ikeas möbler.

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.