Foto: TT

Kravet: Ledningen bör bo på orten

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs röster i riksdagen mot myndighetsledningarnas agerande. Miljöpartiets talesperson i regionfrågor, Peter Eriksson, tycker att utlokaliseringspolitiken har havererat.

– Meningen med att inte alla myndigheter ska ligga i Stockholm är att vi ska ha fungerande orter och regioner i hela Sverige, säger Peter Eriksson (MP).

Men SVT Pejls granskning visar att många av de utlokaliserade myndigheterna har sina högsta chefer och ledningsgrupper i Stockholm.

#svthelasverige

Nu vill Peter Eriksson att det ställs tuffare krav på de som ska leda en myndighet, redan vid rekryteringen.

– Har vi politiker bestämt att myndigheten ska finnas på någon annan plats än Stockholm måste man göra klart för ledningen att den också ska finnas där. Regeringen måste vara tydligare när man rekryterar ledande befattningshavare om att man ska bo och verka på den ort där myndigheten finns.

Men att tvinga ledande befattningshavare att flytta går inte, hävdar civilminister Stefan Attefall, med ansvar för myndighetsfrågor.

– Då riskerar vi hamna i ett läge där vi inte kan rekrytera den bäst lämpade. Det kan i sin tur kan leda till att vi får färre myndigheter ute i landet, säger han.

Hur är läget på din ort? Kolla själv på SVT Pejls karta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#svthelasverige

Mer i ämnet