Kristersson (M): Nu är det riksdagen som bestämmer och regeringen som lyder

Publicerad

Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) meddelar att de kommer att väcka en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om inte regeringen möter de krav som de ställer innan tisdag nästa vecka.

Strax efter att Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt meddelat att de går vidare med sin plan att väcka misstroendeförklaring mot Eva Nordmark, gick även Moderaterna och KD ut med att de nu gör gemensam sak med Vänsterpartiet.

Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) höll under torsdagen en pressträff där de meddelade att de kommer att väcka en misstroendeförklaring mot Nordmark om inte regeringen möter de krav som de ställer kring reformen av Arbetsförmedlingen, innan tisdag nästa vecka.

Vill inte ha valfrihetssystem

Det är främst två punkter som KD och M kritiserar – tidsplanen för privatiseringen och att man inte anser att reformen kan vila på lagen om valfrihetssystem. Oppositionspartierna anser att reformen går för snabbt och är ogenomtänkt. De vill också att antalet privata aktörer i verksamheten inte är fler än att man noga ska kunna kontrollera dem.

– Vi brukar inte vara överens med Vänsterpartiet men i den här frågan tycker vi lika och vi kommer att agera gemensamt, säger Ulf Kristersson. Han tillägger:

– Regeringen ska vika för för majoriteten och respektera att majoriteten tycker annorlunda.

SD stöttar

Nu får regeringen alltså till på tisdag att visa att de lyssnar på oppositionen, annars väcks misstroendet mot Eva Nordmark.

– Vi har varit glasklara med våra krav här, säger Ebba Busch Thor och menar att KD är för en privatisering i grunden, vilket skiljer sig från Vänsterpartiets ställning som är emot en privatisering överhuvudtaget.

Även Sverigedemokraterna kommer att stödja ett misstroende mot Eva Nordmark.

– Vi ställer oss självklart bakom ett sådant misstroende och skulle helst rikta ett misstroende mot samtliga statsråd, inklusive regeringschefen, sade Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson till Dagens industri tidigare i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.