Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson säger att han själv inte har koll på om det anlitade städföretaget har kollektivavtal. Foto: SVT/

Kristersson (M) om hans städare har kollektivavtal: ”Har jag inte lagt mig i”

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson kan inte svara på frågan om personerna som städar i hans hem har kollektivavtal eller inte.

– Jag rapporterar alltid in namnen på de personer som finns i vårt hem, säger han till SVT Nyheter.

När skandalen kring städningen i statministerns privata bostad avslöjades av Expressen var Moderaternas gruppledare Tobias Billström en av de första att kritisera Magdalena Andersson för att ha ”brustit i  att kontrollera sina egna upphandlingar” när hon anlitat ett företag utan kollektivavtal.

Nu visar det sig att Billströms egen partiledare Ulf Kristersson inte heller kan svara på om det städföretag han köper tjänster av har kollektivavtal.

Vad är det för företag?

– Det tänker jag inte gå in på här just nu men Säpo har full koll på vilka människor som finns i mitt hem.

”Korrekta löner och fakturering”

Har de kollektivavtal och så där?

– Det har jag inte lagt mig i. Jag har kollat att det är korrekta löner på alla sätt naturligtvis och korrekt fakturering och så.

Efter intervjun återkommer Ulf Kristersson med beskedet att bolaget har kollektivavtal.

Och även om han inte har insyn i hur diskussionerna gått mellan Säkerhetspolisen och regeringskansliet är Kristersson starkt kritisk till att en person som inte har rätt att vistas i Sverige, och som dessutom är dömd för brott, kan befinna sig i direkt anslutning till statministerns bostad.

– Jag tycker det antyder att något är grundläggande fel. Vi har tiotusentals personer i Sverige som inte borde vara här men som ändå är det. Så kan vi inte ha det i längden.

Senare återkommer även Tobias Billström till SVT med ett skriftligt svar:

”Angående dina frågor så anlitar Ulf Kristersson en städfirma som har kollektivavtal och han rapporterar även in vilka personer som har tillgång till hans hus till Säpo.”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.