Kritiserad text var inte familjestadgar

Uppdaterad
Publicerad

Det kontroversiella dokument som bär titeln ”familjestadgar” och fanns på förbundets hemsida var i själva verket en religiös text bland andra. Det hävdar förbundet i dag.

Mohammed Amin Kharraki, ledamot i Islamiska förbundet i Sverige, där Omar Mustafa är ordförande, säger att dokumentet som kritiker kallat ”familjestadgar” inte är några stadgar överhuvudtaget.

– Kritikerna har fel och beskyllningarna är falska. De så kallade ”familjestadgarna” är i själva verket en översatt religiös text som vi tidigare hade på vår hemsida i en avdelning bland massor av andra artiklar – både artiklar vars åsikter vi delar och sådana vars åsikter vi inte delar. Artikeln fanns helt enkelt i vårt nätbibliotek.

Texten togs bort på söndagen

För att undvika fler missförstånd har texten avlägsnats från förbundets hemsida, där också de riktiga förbundsstadgarna publicerades på söndagen.

– Det är de som gäller, säger Mohammed Amin Kharraki.

– Vi antog nya stadgar nyligen och vi har gått igenom dem. Att de inte publicerats tidigare på hemsidan har egentligen varit en rent praktisk fråga, säger han.

I förbundsstadgarna finns varken formuleringar om att det bör finnas skillnader mellan kvinnor och män eller några homofobiska eller antisemitiska formuleringar. Men där finns heller inga formulerade mål som jämställdhet mellan könen, likaberättigande för sexuella minoriteter eller om andra religioner exempelvis judendomen.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.