Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg: Donald Trump älskar de här sammanhangen – han är en underhållare Foto: SVT / TT

Krönika: ”Det råder ingen tvekan om att Trump är mycket mer än en politiker”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Framför oss räknar en klocka i mörkret. Minut läggs till minut. Under tiden klarar Donald Trump av sina favoritämnen: muren, hotet från ”vänsterpolitikern” Biden och att ett vaccin nu är nära. När så småningom Trump tar några halvmjuka danssteg till YMCA med Village People och tecknar att framträdandet i Orlando är över har uret stannat på en dryg timme. Det, om något, är tecknet på att Donald Trump är tillbaka.

Stefan Åsberg, Mellanösternkorrespondent

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Trump dominerar fullständigt hangarområdet på flygplatsen i Sanford utanför Orlando. Många har grillats hårt i timmar under Floridas sol för att få en skymt av sin president. Han kommer för att visa att han har energin och hälsan för att mobilisera en ursinnig valspurt.

Sanningar blandas med mer tvivelaktiga utspel och en lång rad attacker mot oss medierepresentanter. Och det råder ingen tvekan om att Trump är något mycket mer än en politiker som verkligen fångar sina anhängare. Det är en uppenbarligen frisk Donald Trump som står på podiet. Och publiken älskar sin ledare.

Vad Trump är bäst på

Dock: De stora och välbesökta kampanjmötena övertygar mest de redan frälsta. Det är tveksamt om talen lockar så många nya väljare, men stormötena fungerade 2016 och de här är vad Donald Trump är bäst på. Och allt blir så mycket mer spännande eftersom Trump sällan följer något manus och mer talar om vad som faller honom in.

Plötsligt påstår presidenten att han leder i Pennsylvania, Florida – ja, på de flesta håll i USA. Publiken jublar. Hoppet bland de här väljarna är att opinionsundersökningarna inte motsvarar ett valresultat. Att många väljare som står bakom Trump helt enkelt inte vill uppge sina rätta sympatier i undersökningarna.

”Den värsta av coronatider”

Det här är mitt första möte live med Donald Trump och det sker i den värsta av coronatider. Stormöten avråder myndigheterna egentligen helt ifrån och masktvång råder, men inte här. Trumps nästan sensationella tillfrisknande gör att fruktan för pandemin har minskat och Donald Trump berättar återigen att han kan vara immun. Och kanske är det därför som så få åhörare bär ansiktsmask.

Trump älskar varje sekund av bekräftelsen från sina trogna väljare, men det här räcker inte. De är de osäkra väljarna som måste vinnas över. Presidenten har nu tre veckor på sig att vända underläget i opinionsundersökningarna, och han har gjort det förut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet