Blommor på ett betonglejon på Drottninggatan efter dådet. Foto: TT

Krönika: ”Såren kommer aldrig läkas helt”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Strax före klockan 15 fredagen den 7 april förra året förändrades livet för många och i dag börjar rättegången. Rakhmat Akilov har erkänt att han den här eftermiddagen med berått mod dödade fem människor, skadade och satte skräck i många fler för att straffa Sverige för det svenska deltagandet i kampen mot IS. Ett terroristbrott som nu ska upp för prövning i Stockholms tingsrätt.

Sofia Bering

Reporter SVT Nyheter

För de anhöriga till dem vars liv Rakhmat Akilov berövat och för dem som överlevde terrorattacken men fått men för livet börjar ännu en svår dag. I dag ska de möta gärningsmannen i en rättssal och åter uppleva den fasansfulla och våldsamma händelsen på Drottninggatan i en juridisk process.

Sannolikt både omskakande och uppslitande för dem som drabbats av dådet.

”Formella reglerna en förutsättning”

Nu ska terrorattacken så att säga flytta in i rättssalen där den våldsamma händelsen med ledning av formella juridiska regler ska redas ut och utmynna i en dom. Det brutala våldet på Drottninggatan ska lugnt, metodiskt och systematiskt processas i en rättegång.

Det kan upplevas som en paradox, inte minst för brottsoffren. Men de formella reglerna är i själva verket en förutsättning för att brottet ska kunna utredas och den skyldiga ställas till svars för sina gärningar.

”Såren kommer aldrig läkas helt”

En rättegång kan inte uppväga förlusterna för dem som förlorat sina älskade för alltid och för dem som skadats för livet, både till kropp och själ. Men många som har varit i samma situation som de målsägande som i dag är på plats i Stockholms tingsrätt, vittnar om att rättsprocessen är ett steg, om än smärtsamt, på vägen som leder vidare i livet.

Även om minnena av den 7 april alltid kommer att leva kvar och såren för många aldrig läker helt, så kommer smärtan förhoppningsvis så småningom att lindras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet