Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som hittills varit tyst om Jamal Khashoggis död, sa på onsdagen att ”rättvisa kommer skipas i slutändan”. Foto: Amr Nabil / TT

Kronprinsen bryter tystnaden om Khashoggis död

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Jamal Khashoggis död är ”ett avskyvärt brott” och de skyldiga kommer straffas. Det säger den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som för första gången kommenterar fallet.

Efter den saudiske journalisten Jamal Khashoggis död för ungefär tre veckor sedan har omvärlden misstänkt att dådet förankrats i det saudiska kungahuset. Men vad som egentligen hände Khashoggi är ännu inte känt.

Vid ett framträdande vid den saudiska näringslivskonferensen i huvudstaden Riyadh, ofta kallat ”Öknens Davos”, kommenterade kronprins Mohammed bin Salman händelsen för första gången.

– Incidenten som inträffade är väldigt smärtsam, för alla saudier.

– Den är inte försvarbar. Rättvisa kommer att skipas i slutändan, sade han enligt Reuters.

Oklart vad som hände

Mycket har lagts fram om vad som hände inne på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Brittiska Sky News har till exempel publicerat obekräftade uppgifter om att Khashoggis kropp hittats i den saudiska generalkonsulns trädgård.

Kronprins Mohammed bin Salman, som själv pekats ut som en av de ansvariga bakom dådet, kallade vid sitt framträdande händelsen för ”ett avskyvärt brott”. Han deklarerade också att alla som bär någon skuld till Khashoggis död kommer att straffas.

Turkiet pressar Saudiarabien

På tisdagen talade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i parlamentet – och uppmanade den saudiska regimen att berätta var Jamal Khashoggis kropp finns.

Turkiet kommer inte låta de skyldiga komma undan, enligt Erdogan.

Saudiarabien har erkänt att Jamal Khashoggi, som bland annat arbetade för Washington Post, dödades av saudiska tjänstemän på konsulatet. Hans död var dock en olycka under ett slagsmål som spårade ur, enligt Saudiarabien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet