Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pernilla Edholm

Kvinnliga minröjarna arbetar med att säkra Irak: ”Vill rensa mitt land”

Uppdaterad
Publicerad

Decennier av konflikt har gjort Irak till ett av världens mest drabbade länder vad gäller landminor. SVT:s korrespondent Stina Blomgren har träffat landets första kvinnliga team med minröjare som arbetar med att säkra området utanför staden Mosul.

Landminor som terrorgruppen IS lämnat ifrån sig skördar fortfarande liv i Irak. Utanför staden Mosul arbetar landets första kvinnliga minröjarteam för att lokalbefolkningen ska kunna återvända hem.

Områdena i Mosul hör till de mest minerade i världen. Yrket som minröjare har tidigare även setts om ett farligt och tungt arbete som utfördes av män men nu finns det kvinnliga minröjare över hela Irak.

– Vi har upplevt krig, konflikter hunger och förluster. Vi har varit med om allt. Därför blev kvinnan lika stark som mannen, säger minröjaren Ruqia Abdallah.

Se hela inslaget om de kvinnliga minröjarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.