Grekland är ett av de populäraste resmålen, enligt resebyråerna. Foto: TT

Varmare väder har gett lägre priser på flygresor

Publicerad

Det varma försommarvädret har lett till låga priser på flygresor. Spanien, Turkiet och Grekland är några av de populäraste resmålen.

– Om man jämför med föregående år är det ganska stor skillnad, så det är väldigt väderberoende, säger Clara Larsson på charterbolaget Apollo.

– Det har varit extremt varmt, så de sista kvarvarande resorna är billigare eftersom det är färre som bokar på grund av det fina vädret, och så är det inte heller lika många som kan åka bort just den här tiden, säger Charlotte Hallencreutz informatör på Ving flygresor. 

Många sommarresor redan bokade 

Det varma vädret som varit i landet de senaste veckorna har påverkat priserna och i vissa fall kan man hitta boende och flyg för runt tusen kronor. Men de flesta resor är planerade resor och därför är det många som redan köpt sina biljetter. 

– Vi har varit välbokade hela våren och sommaren då ungefär 95 procent av våra resor varit bokade den här månaden och 75 procent av alla sommarresor är sålda, men det är de sista kvarvarande resorna som varit billiga, alltså sista minuten resorna, säger Charlotte Hallencreutz 

Billigare än förra året 

Även om det inte är ovanligt med lägre priser på resor den här tiden på året är det just i år billigare än vad det brukar vara. 

– Det är väldigt låga priser just nu beroende på det fina vädret och om man jämför med föregående år så är det ganska stor skillnad, så det är väldigt väderberoende, säger Clara Larsson pressansvarig Apollo.

Medelhavsområden populärast 

De lägre priserna gäller oftast de länder dit researrangörerna har flest resor och bland svenskarna är medelhavsområdet populärast.   

– Vi har många resor till medelhavsområdet så det är väldigt billigt att resa till Grekland och Kroatien,  men det börjar även bli en större efterfrågan på resor till Turkiet säger, Clara Larsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.