Foto: SVT

Lång väntetid för vårdyrken

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska vården kan inte fullt ut tillgodogöra sig kompetensen hos flyktingar som kommer hit. Detta eftersom handläggningstiderna för vårdlegitimation ökar.

Allt fler vårdutbildade flyktingar som kommer till Sverige. Och på tre år har ansökningarna om en vårdlegitimation hos Socialstyrelsen ökat från 1.229 till beräknade 2.200 i år.

Också väntetiden har ökat dramatiskt, nu handlägger Socialstyrelsen de brev som kom i juli förra året.  Detta trots att de har fått mer pengar från regeringen.

Bristande resurser

– De som har lärt sig svenska och kommer in till oss med ett sånt bevis, de handlägger vi med förtur, säger Pernilla Ek, verksamhetschef på Socialstyrelsen. Vi är inte nöjda med ett års väntetid, självfallet ska det gå mycket fortare, men vi har hitintills inte haft resurser för att handlägga alla de handlingar som kommer in.

Mazen Dahhan från Syrien är en av dem som väntar på besked om att få börja provtjänstgöra:

– Varje månad ringer jag till dem, och de säger ingenting. Jag ringde för tre dagar sedan och då sade de att vi lämnar svar på de ansökningar som kom in i augusti 2014.

Samtidigt som dessa sjuksköterskor, läkare, barnmorskor och psykologer från länder utanför EU får vänta, så har Socialstyrelsen fått mer resurser av regeringen till att korta handläggningstiderna. Men det tar tid att utbilda mer personal, säger Pernilla Ek:

– Så den effekten har vi ännu inte kunnat se. Dessutom gäller det bara till halvårsskiftet, och det behövs en långsiktighet i detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.