Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsmarknadsministern lovar satsningar – men undviker frågan om skälen till höga långtidsarbetslösheten. Foto: SVT

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög – 180 000 drabbade

Publicerad

Arbetsmarknaden börjar ljusna på många håll men statistiken för antalet långtidsarbetslösa visar på fortsatt hög arbetslöshet. I börjar av året har nästan 180 000 svenskar varit arbetslösa längre än ett år, enligt siffror som SVT tagit fram.

Medan antalet korttidsarbetslösa sjunkit sedan i somras ligger antalet långtidsarbetslösa kvar på en fortsatt hög nivå. I januari i år var 178 955 personer långtidsarbetslösa.

De som var arbetslösa redan innan pandemin har fått det tuffare, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i Aktuellt.

– De hamnar längre bak i kön när arbetsgivaren nu börjar anställda. Det här är inget ovanligt om man tittar på hur det sett ut efter andra konjunkturnedgångar.

Långtidsarbetslösheten var dock hög redan innan pandemin. I januari 2019 var antalet långtidsarbetslösa strax under 150 000 personer.

Ni har haft makten sedan 2014, vad är skälet till att ni hamnat på den här nivån?

– Om man ska vara helt krass så kan man se att redan efter finanskrisen 2009 och 2010 var då vi började få de här höga nivåerna när det gäller långtidarbetslösheten.

Kritik mot nedläggning av projekt

För en månad sedan kunde SVT berätta att Arbetsförmedlingens analyschef, Annika Sundén, slutar.

En del av förklaringen är att Sundén är kritisk till att myndigheten inte fortsatt med projektet ”Jämställd etablering” som visat sig vara framgångsrikt i att få långtidsarbetslösa i jobb. Arbetsförmedlingen lade ner projektet med hänvisning till resursbrist.

– Jag menar att myndigheten har de resurser som behövs. Vi har tillfört väldigt stora resurser i år, säger Eva Nordmark.

Att Arbetsförmedlingen inte lyckats bättre tillskriver arbetsmarknadsministern pandemin.

– Vi har precis gått igenom den värsta krisen på svensk arbetsmarknaden i modern tid så det är inte konstigt att det ser ut som det gör. Men nu när läget ljusnar kommer det finnas bättre möjligheter för Arbetsförmedlingen att pressa ned arbetslösheten.

Utbildning och etableringsjobb

Främsta lösningen på arbetslösheten är utbildning, säger Eva Nordmark.

– Vi har byggt ut utbildningsväsendet med 160 000 platser.

Hon har också förhoppningar på ”etableringsjobben” som introduceras i år.

– Det kommer bli väldigt billigt och enkelt för arbetsgivare att anställa och det kommer hjälpa tusentals långtidsarbetslösa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.