Foto: TT

Lärarfacken: Vi känner inte samhällets stöd

Publicerad

Regeringen och samhället ger inte det stöd som krävs för att lärare ska känna sig trygga att undervisa om demokrati och yttrandefrihet. Det säger de svenska lärarfacken som nu kräver ett starkare rättskydd för lärare.

– Som lärare är man skyldig att står upp för demokrati och alla människors lika värde. Utsätter jag mig för en risk när jag gör det, då är det fullständigt oacceptabelt att vi inte har ett större skydd idag, säger Åsa Fahlen, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Enligt Åsa Fahlén skulle ett starkare rättsligt skydd för lärare sända en betydelsefull ”signal” om vikten om skolans ansvar att bland annat undervisa om yttrandefrihet.

Lärare halshuggen i Frankrike

Lärarnas Riksförbund kräver därför att regeringen nu skyndsamt utreder ett skydd för skolpersonal, liknande det skydd som sedan årsskiftet finns för så kallad blåljuspersonal.

– Ger man sig på en lärare när den utövar sitt yrke ska det vara ett allvarligare brott än om man ger sig på någon annan, säger Åsa Fahlén.

Inte heller Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, anser att samhället ger det stöd som lärare behöver för att stå upp för mänskliga fri- och rättigheter.  Även hon efterlyser ett ökat skydd för sina medlemmar.

– Det ska aldrig vara accepterat att lärare utsätts för hot och våld i sitt arbete, säger hon.

Långt ifrån tillräckligt

Men, enligt Johanna Jaara Åstrand är ett ökat rättsskydd långt ifrån tillräckligt för att lärarna ska känna sig trygga och fria att undervisa om bland annat yttrandefrihet. Det handlar också om att minska lärarnas administrativa börda för att på så sätt ge mer tid till bättre förberedelser och tid att bygga relationer med sina elever, vilket i sin tur skapar trygghet.

– Vi ska inte väja för svåra frågor. Men för att klara det måste det finnas en kontext där vi bygger förtroenden, där man skapar trygghet, säger hon. 

Inga nya regeringsförslag i nuläget

Utbildningsminister Anna Ekström har tidigare sagt till SVT att regeringen i nuläget inte planerar några nya politiska förslag för att förstärka skyddet för lärare, utan hänvisar till den nationella plan om trygghet och studiero i skolan som läggs fram någon gång nästa år. Men, enligt utredaren Katarina Håkansson, koncentrerar sig utredningen främst på hur man kan förbättra elevernas situation, inte lärarnas.

– Huvudfokuset är elevernas trygghet och studiero, säger hon.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärare halshuggen i Frankrike

Mer i ämnet