Lars Adaktusson kommer inte finnas med när SVT bevakar EU-valet på söndag. Foto: Pontus Lundahl / TT

Lars Adaktusson ställer in sin medverkan vid SVT:s valvaka

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens turbulens kring Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson väljer nu KD-toppen att ställa in sin medverkan i SVT:s valvaka på söndag.

Tidigare i veckan publicerade Dagens Nyheter en granskning som visar att Adaktusson vid 22 tillfällen röstat emot aborträtten. Reaktionerna har varit starka, och flera politiska motståndare har krävt att Kristdemokraterna tar avstånd från hur Adaktusson har röstat.

Ebba Busch Thor har medgett att Adaktusson vid vissa tillfällen borde ha lagt ned sin röst, och samtidigt betonat att KD står upp för aborträtten och att det inte är en fråga som bör lyftas på EU-nivå.

Ställde in i dag

Lars Adaktusson har varit bokad till SVT:s valvaka sedan länge och var inbjuden för att kommentera valet. Men i dag efter lunch ringde han in till programmets redaktion för att ställa in sin medverkan på valdagen. Han motiverar sitt beslut med att han efter den senaste tidens turbulens saknar energi till att medverka.

Anders Holmberg, som leder programmet tillsammans med Camilla Kvartoft, säger att det inte blir helt lätt att ersätta Lars Adaktusson.

– Han var tänkt som en av flera politiker som skulle varit med och kommenterat valet. Vi tycker att det är jättetråkigt. Han har ju erfarenhet från EU-parlamentet och han är andre vice ordförande för partiet. Det hade varit bra att få höra hur han ser på EU-valet, säger Anders Holmberg.

SVT Nyheter söker Lars Adaktusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer