Indonesien har ett av världens högsta smittotal: ”Bara toppen av ett isberg”

Uppdaterad
Publicerad

I Indonesien, ett av världens folkrikaste länder, är det nu åtta gånger så många som dagligen smittas av corona jämfört med i början av sommaren. Landet har fått ett av världens högsta smittotal, i nivåer med både Indien och Brasilien. En frivilligorganisation säger dessutom att den verkliga smittan är ännu högre än vad officiella siffror gör gällande.

– De dödssiffror vi ser i den officiella statistiken är bara toppen av ett isberg, säger dataanalytikern Said Fariz Hibban från Lapor covid-19, en frivilligorganisation som samlar in och delar information kring pandemin.

Bland organisationens medlemmar finns bland annat sjukvårdspersonal, journalister och analytiker.

Över 90 000 personer har nu dött med covid i Indonesien, enligt officiella siffror. Medlemmarna i Lapor covid-19 säger dock att antalet döda är högre än så.

Enligt organisationen finns det en tröghet i rapporteringen från provinserna in till staten och regeringen i Jakarta. Detta leder till en underrapportering av antalet döda.

Lägg till det att många har dött hemma innan de ens hunnit testas eller fått sjukhusvård. Lapor covid-19 hittade 2 313 sådana fall spridda över 16 provinser.

Från 5 000 till 43 000 smittade per dag

Indonesien har gått från ungefär 5 000 nya smittade per dag i början av juni till i snitt 43 000 nya smittade per dag sista veckan i juli. Bland de högsta siffrorna i världen.

Den nya deltavarianten av corona och en ökning av stora sammankomster och resande inom landet i samband med firandet av slutet på fastemånaden Ramadan anges som två anledningar till att smittan ökat.

Som jämförelse till i snitt 43 000 nya smittade per dag i Indonesien nu i slutet av juli har Indien under samma period haft i snitt 40 000 nya smittade per dag. Indien har nästan 1,4 miljarder invånare. Indonesien har 270 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.