Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bokbål är inte yttrandefrihet!”, säger Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet. Hör debatten i klippet. Foto: Aktuellt

Ledarskribenten: Sveriges linje om koranbränningarna är absurd

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om det ska vara tillåtet i Sverige att bränna religiösa skrifter som koranen har varit flitigt omdiskuterad i sommar. I Danmark föreslås nu ett förbud, något som Anders Lindberg menar är rätt och Sakine Madon helt fel. De båda ledarskribenterna diskuterade frågan i kvällens Aktuellt.

Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, anser att Danmarks förslag om ett förbud mot att bränna religiösa skrifter på offentliga platser är rätt väg att gå.

– Jag anser att koranbränningar är rasism, och jag är emot rasism, säger han.

Sakine Madon, politisk chefredaktör på Uppsala nya tidning, är emot ett förbud, som hon menar skulle innebära en hädelselagstiftning. Hon tar upp exemplet med den iranskfödda kvinnan som tidigare i augusti strimlade en koran utanför Irans ambassad i Köpenhamn.

– Om hon skulle göra det igen, skulle hon riskera två års fängelse då? Det tycker jag talar för vem man vänder ryggen, säger Sakine Madon.

Hatbrott eller religionskritik

Anders Lindberg förespråkar att inkludera ett förbud mot att bränna religiösa skrifter i lagen om hets mot folkgrupp.

– Det är inte religionskritik att bränna koranen inlindad i bacon inför en församling. Det är hets, säger han.

Sakine Madon påpekar att lagen om hets mot folkgrupp inte inkluderar religioner, vilket hon anser är en bra sak.

– Islam är världens näst största religion. Det är inte att sparka nedåt att kritisera religionen i sig, säger hon.

Danmarks förslag om förbud

Vad Danmarks förslag innebär är debattörerna också oense om. Anders Lindberg menar att det handlar om att förhindra en hatretorik gentemot muslimer medan Sakine Madon tolkar det danska förslaget som att den danska regeringen känner sig hotad av muslimska länder.

– Sverige är ensamt kvar med en linje jag tycker är ganska absurd. Danmarks beslut visar att det är fullt möjligt för en liberal demokrati att göra så här, säger Anders Lindberg.

– Som tur är finns det andra länder som har landat rätt i den här frågan, så jag hoppas att det inte är kört för Sverige. Problemet är att islamisternas önskelista är lång, så vi blir inte av med konflikten om vi försöker gå dem till mötes, säger Sakine Madon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.