”Lego-mormor” bygger ramper för stadens rullstolsburna

Uppdaterad
Publicerad

Färgglada ramper i lego syns runt om i stadskärnan i staden Hanau, i västra Tyskland. Rita Ebel bygger ramperna, tillsammans med sin make.
– Jag ville göra det möjligt för rullstolsburna att komma in i butiker utan hjälp, säger hon till Reuters.

Rita var med om en bilolycka för 25 år sedan, och använder sedan dess rullstol i vardagen. Som rullstolsburen insåg hon att det fanns stora problem med tillgängligheten, och att det var svårt att komma in i butiker och offentliga lokaler.

Hon triggades lite extra till rampprojektet efter att en vän berättat att hon inte kunde komma ut ur en butik med en trappa, och hon fick till slut hjälp av fyra personer som bar henne och rullstolen nedför trappan.

”Ingen går förbi utan att titta”

Det var för ett år sedan som hon började bygga legoramperna, som hon gav till butiker med höga trösklar.

– Ingen går förbi en legoramp utan att titta på den. Det kan vara barn som försöker ta loss bitar, eller vuxna som fotograferar rampen. Det är just det som är syftet! Jag vill helt enkelt försöka få en större medvetenhet, få folk att tänka på hur det skulle vara om de satt i rullstol och hade problem med att komma in i vissa lokaler. Det motiverar mig, säger hon.

Efter sina insatser har hon fått ett nytt smeknamn: ”Lego-mormor”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer