Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Branden ännu inte under kontroll

Skogsbranden fortsätter att härja på Gotland. SVT Nyheter rapporterar direkt.

SVT rapporterade · Skogsbrand på Gotland

09.32
Så här såg området ut tidigare i morse.


09.34
Enligt Frida Brunner, som bor i närheten av Vänge Kyrkby, så har röken nu blåst bort från just.
– Det har plötsligt blivit alldeles lugnt och vi har till och med kunnat vädra ut röklukten från huset. Det känns lite märkligt när man vet hur snabbt det kan ändras, säger hon till SVT Nyheter.
09.35
Frida Brunner har ännu inte fått något besked om de ska evakuera, trots att räddningstjänsten sagt att det skulle ha kommit innan 9:30.

09.36
– Vi bor inte ute i skogen utan precis vid kyrkan, så vi har inte varit så jätteoroliga för att huset ska brinna ner. Kanske dumdristigt, säger Frida Brunner.
09.42
SVT Nyheter har varit i kontakt med räddningsledningen som ännu inte beslutat om Vänge Kyrkby ska evakueras eller inte. Beslut kommer dock inom kort.
09.44
En bild från fredagen.
En bild från fredagen.
09.46
Enligt Peter Daun, informatör på räddningstjänsten, inväntar man mer information innan man fattar beslut om evakuering.

– Vi  håller på att analysera data om vindriktning samt tittar på drönarbilder med mera. Men ett besked kommer att komma innan klockan 10, säger han till SVT Nyheter.
12.58
Helikopter vattenbombar branden. Bild från TT.
Helikopter vattenbombar branden. Bild från TT.
12.59
Nu börjar snart presskonferensen med region Gotland. Vi rapporterar löpande.
13.00
Tidigare i förmiddags beslutade alltså räddningstjänsten att avvakta med evakuering av människorna som bor i Vänge kyrkby på Gotland. Risken att branden skulle spridas vidare bedömdes som liten. Vid tolvtiden gjordes en ny överflygning av området, och nu väntas man redogöra för vad den gett.

13.04

Kustbevakningens bild av det brandhärjade området mellan Vänge och Buttle på mellersta Gotland. 

13.09
Presskonferensen pågår. Enligt räddningstjänsten är branden inringad, men det finns två mindre områden som fortfarande måste bekämpas från luften.

13.11
– Vi börjar få läget under kontroll för helheten av branden. Vi börjar också känna oss trygga att den inte sprids vidare såvida inte vinden tilltar rejält, säger Dick Svennefelt under presskonferensen.

13.12
Han uppmanar människor i området till fortsatt uppmärksamhet. Att man håller sig inomhus.

13.12
Tre helikoptrar fortsätter att vattenbomba så länge det behövs och är tillräckligt ljust. 75-100 personer totalt jobbar med att bekämpa branden.

13.13
Har vägar stängts av på Gotland ???????
Vissa vägar i närheten av Vänge kyrkby är avstängda av polisen och bara de som bor i området släpps in. Övriga trafikanter får ta en omväg på några kilometer.
13.16
Vattnet som används vid släckningsarbetet  kommer från två dammar med spillvatten som normalt skulle använts till bevattning. Skulle vattnet ta slut finns en mindre insjö inom räckhåll för helikoptrarna.

15.22
Det har varit tunnsått med nyheter kring branden på Gotland de senaste timmarna. SVT återkommer om det händer något nytt.