Löfven: Avgår om vi inte får igenom budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Få igenom en budget eller avgå – det var Stefan Löfvens budskap till talmannen.

Däremot öppnar S-ledaren för tillträda som statsminister, utan att först ha förhandlat klart en budget.

– Det är ett alternativ som ger mer tid, säger Stefan Löfven (S).

En skål med jordgubbar mötte Stefan Löfven när han träffade talmannen Andreas Norlén (M) som först ut av partiledarna under dagens talmansrundor.

Efter mötet på en halvtimme gav statsministern sitt besked:

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

– Om den regering som jag då leder inte skulle få igenom budgeten, då avgår jag. Då lämnar jag. Det är det budskapet jag har lämnat till talmannen, säger Stefan Löfven på pressträff.

Sedan i måndags leder han en övergångsregering som har makten fram tills dess att riksdagen röstat fram en ny statsminister och en ny regering har tillträtt.

Kan skjuta budgetfrågan på framtiden

I dagsläget har Stefan Löfven tillräckligt med mandat, 175 stycken, för att klara sig igenom en statsministeromröstning. Men i och med Liberalernas avhopp från januariavtalet saknas det tillräckligt med stöd för att en S-MP-regering ska få igenom en budget i höst.

Stefan Löfven utesluter inte att frågan om budgeten kan komma att skjutas på framtiden till efter en eventuell statsministeromröstning.

– Det är ett alternativ som ger mer tid, ja. Men fördelen med att hitta ett alternativ nu är att det är en tryggare lösning, säger Löfven.

Knutson: Ett förslag för att säkra makten

Enligt SVT:s politiska kommentator Mats Knutson var dagens besked från Löfven väntat.

– Det här är ett förslag som han lägger för att kunna säkra makten. Då skjuter han upp de svåra förhandlingarna till i höst och erbjuder C och V att släppa fram honom. Det är ett traditionellt sätt för Stefan Löfven att lösa kriser, säger Mats Knutson.

Om talmannen är beredd att föreslå en statsministerkandidat som inte har säkrat stöd för sin budget återstår att se.

C vill fortsatt ha med L

Annie Lööf (C) vill fortsatt se ett förnyat januariavtal, och säger att partiet inte kommer att budgetförhandla med Vänterpartiet. Men när centerledaren efter mötet med talmannen fick frågan om partiet kan acceptera att V röstar för en budget som regeringen och C förhandlat om gav Lööf inget rakt besked.

– För vår del ser vi nu i ett första läge att vi vill se ett förnyat januariavtal, som bygger på att Liberalerna är med, säger Lööf.

När talmannen senast höll sina rundor tog det 134 dagar att bilda en regering. Den här gången har han lovat att processen kommer gå fortare.

Efter dagens alla möten med partiledarna har talmannen kallat till pressträff klockan 16.15.

Tisdagens politiska hålltider

10.00-10.30 Socialdemokraterna

10.35-11.05 Moderaterna

11.10-11.40 Sverigedemokraterna (digitalt)

11.45-12.15 Centerpartiet

13.00-13.30 Vänsterpartiet

13.35-14.05 Kristdemokraterna

14.10-14.40 Liberalerna

14.45-15.15 Miljöpartiet

Vid cirka 16.15 ska talmannen hålla en pressträff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet