Foto: TT

36 000 kronor vid uppskjuten sommarsemester

Publicerad

I Blekinge har man hitintills inte behövt tvångsflytta någon sjukvårdspersonals sommarsemester. Däremot har man erbjudit ersättning för den som frivilligt vill flytta sin sommarsemester.

I Sverige har många regioner tvingats flytta sjukvårdspersonals planerade sommarsemestrar. Något som inte behövts göras i Blekinge, än så länge.

– Vår målsättning är att alla ska få sina fyra veckors sommarsemester. Men i och med rådande situation kan vi inte garantera något. Läget kan snabbt förändras men vårt mål är att alla ska kunna ta ut sina fyra veckor, säger Karin Norgren, HR-chef i för hälso- och sjukvården Region Blekinge.

Vårdsommaren 2020

Får 36 000 för flyttad semester

För den som ändå vill flytta sin semester finns något som man kallar sommarpaketet. Här får medarbetarna olika mycket ersättning beroende på hur många semesterveckor man väljer att flytta.

– Flyttar man alla sina fyra veckor får man 36 000 kronor, säger Karin Norgren.

Ersättningen skiljer sig åt mellan regionerna

I vissa regioner tvingas sjukvårdspersonal att flytta sin semester mot ersättning. Men i många regioner finns ett erbjudande likt sommarpaketet i Blekinge. Ersättningen som erbjuds kan dock se väldigt olika ut. I Skåne erbjuds exempelvis 6 000 kronor per vecka.

Hur många som kommer eller har utnyttjat sommarpaketet i Blekinge kan inte Karin Norgren svara på i dagsläget.

– Det kan vi inte se förrän efter sommaren, någon gång i höst. Men förra året var det 16 personer som flyttade hela sin semester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdsommaren 2020

Mer i ämnet