En stor mängd anställda har lämnat sina tjänster i Karlskrona-Aspö pastorat de senaste sju åren. Foto: SVT Grafik

Personalflykt från kyrkan: 47 har lämnat – på sju år

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkan tappar inte bara medlemmar – i Karlskrona-Aspö pastorat lämnar även personalen. SVT:s granskning visar att 47 anställda har lämnat pastoratet på sju år. Samtidigt visar flera undersökningar på allvarliga brister i arbetsmiljön.

Karlskrona-Aspö är ett av Blekinges större pastorat med totalt 57 anställda. Enligt en sammanställning som SVT tagit del av har 47 anställda slutat de senaste sju åren och nära hälften av dem av arbetsmiljöskäl. Flera vittnar nu för SVT Blekinge om missbelåtenhet, frustration och att en tystnadskultur spridit sig i organisationen.

Personalomsättningen är hög, men få vågar öppet tala om problemen.

Krisen i Karlskronakyrkan

– De anställda beskriver är att de inte känner sig hörda och att de inte blir tagna på allvar, säger Anders Christensson, regionalt skyddsombud på fackförbundet Vision.

”Öppet nedvärderade”

Kränkande kommentarer från ledningen, arbetsuppgifter som flyttas runt och otydlig arbetsledning och organisation är några av de saker som anställda vittnar om.

– Jag har själv sett hur enskilda medarbetare på personalmöten blir öppet nedvärderade och förlöjligade, säger en källa till SVT.

Fackförbundet Vision lyfter fram fler exempel.

– Man vet inte vilken väg man ska gå eller vem man ska vända sig till när det handlar om diskussioner med chefen, säger Anders Christensson.

”Ett pastorat i förändring”

Pastoratets högsta chef, kyrkoherde Pamela Garpefors, hävdar att andra faktorer ligger till grund för personalflykten.

– Ett tjugotal personer har gått i pension och vi har haft en del tidsbegränsade anställningar. Generellt sett är det präst- och diakonbrist i hela Sverige. Ändå har vi full bemanning av präster, vilket väldigt få har i Lunds stift, säger hon.

Kränkningar och mobbning är inget som Pamela Garpefors känner igen.

– Vi har inte fått några anmälningar om det i nutid. Vi har haft ärenden tidigare år med och då tog vi tag i det omedelbart.

Sjunkande resultat

Att arbetsmiljön försämrats bekräftar också en medarbetarundersökning som anställda i pastoratet gjorde under 2017 och 2018. Bland präster, diakoner och pedagoger tycker en tredjedel att arbetsplatsen inte tillåter en fri och öppen diskussion. En tredjedel tycker också att tydliga roller och ansvarsfördelning saknas.

– Man vågar inte öppet uttala kritik av rädsla för repressalier. Det finns exempel på personal som direkt hamnat i frysboxen. Det är därför som jag inte vill uttala mig öppet, säger en person med insyn i verksamheten.

Visions lokala skyddsombud Ulf Larsson och Eine Andersson är bekymrade över den höga personalomsättningen:

– Det är inte en naturlig omsättning på personal, säger Ulf Larsson.

Saknar förtroende för chefen

Inom stöd och service-enheten svarade 58 procent att de inte har förtroende för ledningsgruppen och hälften svarar att de inte har förtroende för sin närmsta chef, kanslichef Per Gustafsson.

– Enkäten visar att jag har varit ganska frånvarande från detaljarbetet. Jag har arbetat som projektledare med renoveringen av Fredrikskyrkan och att bygga upp servicebyrån.

Har du tagit till några åtgärder efter att du har sett resultatet av undersökningen?

– När projektet med Fredrikskyrkan nu landar får jag mer tid för ledning av ekonomi och löne- samt fastighetsgruppen, säger Per Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet